);

Srbi i Francuzi, braća ne samo po oružju

Bor, Zaječar, 20. oktobar

Obeležen Dan oslobođenja Bora i Zaječara i vek od početka Prvog Balkanskog rata

Autor: B.F.

Tog, 19. oktobra, opštine Bor i Zaječar obeležile su Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu i 100 godina od početka Prvog Balkanskog rata. Svečanosti su započete 18. oktobra promocijom knjige “Spomen obeležja i spisak poginulih za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1920. na području Opštine Zaječar” u Radul begovom konaku, nastavljene sutradan nizom manifestacija.

-Francuski konjički general Gambeta umarširao je u Zaječar 19, a 20. oktobra 1918. u Bor. On je i prvi naš oslobodilac, koji je, zajedno sa srpskim ratnicima, dočekan u ovim krajevima, iz pravaca Svrljiga i Knjaževca, sa počastima koje samo srpski narod može da priredi svojim slobodarima. Gambeta te dirljive susrete nikad nije zaboravio. Isto to čine i današnje generacije Francuza koje dolaze u Timočku krajinu i poklanjanju se senima svojih i srpskih ratnika . U Zaječaru je palo 85, u borskom kraju 12 francuskih rodoljuba- rekao je profesor istorije Vukašin Jović na svečanoj akademiji u borskom Domu kulture.

Dragan Žikić, predsednik SO, na prijemu za borce i potomke SUBNOR-a Bor, naglasio je značaj Balkanskih i Prvog svetskog rata za oslobođenje i ujedinjenje i oživljavanje sećanja na heroje iz tog neponovljivog vremena.

Hor KUD-a Bor i učenici Gimanzije priredili su lep kulturni program.

Na francuskom vojničkom groblju u Zaječaru govorili su ambasadori te prijateljske zemlje i Maroka, Fransoa Gzavije Denio i Abdelah Zegour. Oni su podsetili na bratstvo iskovano u ratnom vihoru i žrtve koje su ove zemlje, zajedno sa Srbijom, podnele za oslobođenje Srbije i dela Balkana u Prvom svetskom ratu.

-Mi jesmo braća po oružju, ali smo i više od toga i zato ubuduće moramo gajiti bliskije odnose i saradnju-naglasili su ambasadori Francuske i Maroka, zemlje čija se vojska 1917. godine pridružila Francuzima na Solunskom frontu.

U centru Zaječara, pred spomenikom srpskim ratnicima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, podignutim 1929. godine, pripadnici Vojske Srbije i kadeti francuske Vojne akademije San sir držali su počasnu stražu. Vence i cveće položile su delegacije ambasada Francuske i Maroka, grada domaćina, boračkih organizacija ,Vojske Srbije i građani.

SPOMENIK GAMBETI NA POPOVOJ PLAŽI

Na prijem za francuske i marokanske goste kod gradonačelnika Zaječara Boška Ničića dogovoreno je da grad Zaječar, već iduće godine, podigne spomenik slavnom generalu Gambeti na Popovoj plaži, gde najviše dolaze mladi. Čeka se da jedan od najpoznatijih francuskih umetnika dostavi  umetničko rešenje projekta. Gambeta ima i svoju ulicu u Zaječaru.

OLOVKE I ČOKOLADE

Predstavnici francuske Ambasade u Beograd, nakon završene komemoracije na Francuskom vojničkom groblju, razdelila je olovke i čokolade osnovcima i srednjoškolcima. Bila je to predivna slika kad kadeti Akademije San sir i vojni ataše dele prigodne poklone srpskoj mladeži.

Fransoa Gzavije Denio, francuski ambasador
Abdelah Zegour, marokanski ambasador

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !