);

Borani na Danu oslobođenja S.Mitrovice

Bor, Sremska Mitrovica, 2. novembar

Autor: M.C.

Sremska Mitrovica obeležila je Dan oslobođenja veličanstvenom svečanšću u velikom selu Laćarak koje je u NOB-u dalo oko 1.000 žrtava. Nakon pozdravnih govora zvaničnika, domaćina, gostiju i predstavnika ambasada Rusije, Belorusije i Ukrajine, delegacijama 93 mesta u Srbiji, Republici Srpskoj i Hrvatskoj, obratio se Bata Rada Korica, predsednik SUBNOR- a S. Mitrovice rečima da je Srem u svim ratovima dao ogroman doprinos oslobođenju Srbije i bivše Jugoslavije.

-Ne možemo i nećemo da zaboravimo pale borce, ni one koji su, samo zato što su Srbi, izgubili živote od fašističkih okupatora i ustaških podanika.Tih slavnih naših predaka prisećaju se i naši prijatelji i pobratimi iz cele Srbije i šire, i oni dele zajednički bol za izginulim rodoljubima i slobodarima. Uvek ćemo biti zajedno i nikad nećemo zaboraviti naše oslobodioce i njihovo veliko delo-naglasio je Korica.

Vence i cveće na spomenik palim u NOR-u, u centru Laćarka, položile su sve delegacije, kao i delegacija SUBNOR-a Bora i sela Zlot na čelu sa Branislavom Jenićem.

Govorili su i generali Božidar Delić i Miloš Đošan, predstavnici SUBNOR- a Vojvodine i Srbije, opštinskih i gradskih organizacija, a potom je izveden kulturno-umentički program. U programu se, govoreći svoje stihove posvećene Aleksandru Konuzinu i Vladici Sremskom Vasiliju, prvi pojavio borski novinar i pisac, predsednik Okružnog odbora SUBNOR-a Bor, Brana Filipović. On je, na kraju svečanosti, sa još petoricim zaslužnih, dobio zahvalnicu za doprinos negovanju bratske saradnje i patriotskih tradicija između Srema i istočne Srbije.

Оставите одговор