);

Pokrali i metalne bandere

Bor, 5. oktobar

U novom  centru Bora neviđeni vandalizam

Autor: B.Filipović

Novi gradski centar, “Kapija Bora” i Sportski centar meta su vandala i lopova kakvi se ne pamte: pre neki dan satima su sečene, tovarene i odvožene metalne bandere sa sijalicama koje su osvetljavale fontanu i deo parka. Taj posao, naglasili su u policiji, nisu mogli uspešno da okončaju amateri, nego dobro poznavaoci i majstori. Isečeno je i verovatno pretopljeno u nekoj od privatnih livnica sedam kandelabra vrednih  oko 800.000 dinara.. Tako su vešto isečeni da su ostale samo strujne žice pod naponom koje prete svakog trenutka.

-Stavili smo plastične flaše i oznake da je opasno dolaziti u dodir sa snopom žica, ali ne daj Bože da ih neko dete dodirne. Postavićemo čuvare, videćemo šta ćemo da učinimo, jer je nemoguće stati na put kradljivcima svega što je od metala. Bakarni poklopci na šahtama, bakarni oluci i krovovi, metlane bandere u parkovima, gvozdene ograde oko Sportskog centra i dečjih igrališta i vrtića, stalna su meta lopova. Ukradena je i cela podstanica za daljinsko grejanje u starom delu grada. Nedavno je napadnuta i balon sala, nožem je isečen deo pri dnu sa kojekvim natpisima – jada se Nebojša Janošević, direktor Direkcije za igradnju Bora.

Nespokojan je i Dalibor Orsovanović, direktor Komunalnog preduzeća koje svakodnevno ostaje bez metalnih korpi za otpatke. U Vodovodu su se dosetili tako da deo šahti “zalivaju” betonom.

-Najcrnje je što ostajemo i bez spomenika i spomeničnih obeležja. Tek pre dva meseca, nakon godinu i po, pronađeni su lopovi pokradenih bronzanih bisti dvojice prvoboraca iz Spomen parka u selu Zlot. Nih uskoro očekuje suđenje. Ni danas nema bisti u parku kod Udruženja penzionera, samo visoki postamenti podsećaju  da je to nekad bio spomenik. Neko je ispred Topioničke kjapije, pre deceniju, ukrao spomenik ruskom soldatu, pre 12 godina nestao je bronzani spomenik mađarskog pesnika i borskog logoraša Mikloša Radnotija na Borksom jezeru težak 600 kilograma. I kad se lopovi pronađu kazne su male, mada u većini slučajeva niko ne odgovara-kaže Momčilo Radisavljević, predsednik SUBNOR-a Bor.

U policiji podsećaju i da je, pre tri godine, ukraden ceo limeni bakarni krov sa zdanja “Kapija Bora”, ali i da je pre pola godine, u sred dana, ispred opštinske zgrade, isečena metalna bandera i “spakovana” u kamion i tek tada je neko prijavio policiji udaljenoj 100 do 200 metara. Lek je, smatraju u SUP-u,  da preduzeća i organizacije na čijem su području spomenici i ostali objekti od šireg značaja snose najveću odgovornost za zaštitu društvene imovine. To i zakon propisuje, ali se uglavnom ne poštuje.

ČUVARA NIGDE

Kada je, pre oko dve i po godine, velelepno zdanje “Kapije Bora”, nakon cele decenije čerupanja i odnošenja svega što se stiglo, od prozora i vrata do elektro-instalacija, popravljeno i okrečeno dobivši stari sjaj, postavljen je čuvar. Da je bilo naoružanog čuvara i kad su pokradene metalne bandere, ne bi bilo ni krađe. Kad je isečen deo balon sale i pokraden deo metalne ograde kod Sportskog centra, pre tri meseca, postavljen je video nadzor.

-Ne vredi puno ni graditi kad se ne čuva kako treba. Ako je RTB Bor mogao da uloži u obnovu “Kapije Bora” i sa Opštinom izgradi sportske objekte u kojima je  previše zaposlenih badavadžija, onda bi trebalo i strogo da čuva svoju imovinu- podseća Dragan Stanković, penzioner iz Novog gradskog centra.

POSLEDNJA VEST: ISEČENE BANDERE I NA TRGU OSLOBOĐENJA

I na Trgu oslobođenja, u samom centru Bora, isečene su 3 metalne bandere, ali se, zasad, počinioci ne znaju. Policija intezivno traga za vandalima i lopovima koji drsko i ne plašeći se nikog nastavljaju sa uništavanjem gradske infrastukture. Žice od isečenih kandalebera su i dalje samo primitivno zaštićene.

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !