);

Kanadski instruktori maltretiraju radnike u Boru

Bor, 8. novembar

GRANSKI SINDIKAT IER

Ministarstvo privrede, ministru Mlađanu Dinkiću        

Generalnom direktoru RTB-a, Blagoju Spaskovskom    

Direktoru TIR-a , Bobanu Todoroviću

Upravniku  fabrike FRP-a, Miljuš Miloradu u Boru

Kanadskim instruktorima FRP-a 

Zahtev o prestanku ugrožavanja ljudskih prava i prava radnika,  mobinga  nepoštovanjem Zakona o bezbednosti zdravlja na radu, koji sprovode pojedini instruktori iz Kanade u novoj fabrici FRP u sastavu Topionice.

Medijski propraćeno otvaranje nove fabrike FRP (nazvana  skraćeno po materijalu fiberglasu)   za potrebe nove topionice i Fabrike sumporne kiseline obećavalo  je mnogo po pitanju zapošljavanja radnika, uslova za rad i savremenog pristupa poslodavca prema radnicima. Po ugovoru na određeno vreme primljeni su mladi radnici sa evidencije NSZ, a većina roditelja te dece je napustila posao da bi deci omogućili da samostalno zarađuju za život i svoju porodicu. Ti mladi radnici su obrazovani sa dobrim znanjem engleskog jezika  i bez problema  komuniciraju sa kanadskim instruktorima.

Problem je krenuo kada je jedan od kanadskih instruktora počeo da se ponaša na krajnje neprofesionalan  način, da vrši mobing, preti, psuje radnike sa prizvukom nacionalizma.

Kanadski instruktori su preuzeli na sebe ulogu poslodavca, pa su, ako bi im se neko zamerio, direktno naređivali poslodavcu da otpusti te mlade ljude  za primer drugima, što je  učinjeno. Ovi radnici su tako došli do bezizlaza, drugima se, opet, uvukao strah u kosti, jer strepe za posao i egzistenciju.

Dana 07. 11. 2012. obratila su se dva radnika FRP-a, jedan član Samostalnog sindikata i član sindikata Nezavisnos, predsedniku sindikata Nezavisnost obrazlažući da  instruktor iz Kanade neće da ih pusti u pogon  i da ih je prethodnog dana isterao nateravši ih da pokupe  svoje stvari, a potom je zahtevao da budu otpušteni. Sačekali su predsednika sindikata Nezavisnost TIR-a ispred vrata hale FRP-a. Ispričali su o mobingu koji nad njima sprovodi jedan od kanadskih instruktora, o kažnjavanju neposlušnih i da neće da ih pusti u pogon. Ta dva radnika su desetak dana poslati  po kazni u unutrašnjost  cilindričnog rezervoara da lepe i obrađuju  fiber glas  sa unutrašnje strane. U rezervoaru ne postoji  pravilno  provetravanje, niti postoji usisni i izduvni ventilator, već samo  običan električni ventilator koji kovitla prašinu unutar rezervoara velikom brzinom i praveći eksplozivnu smešu. razlog: radi se acetonom a ventilator je električni. Dok se nalepljeni slojevi fiberglasa unutar cevi suše za sledeću operaciju radnici se odmaraju, jer je otvor za ulazak u cev toliko mali da se jedva ulazi i izlazi.  Otvor se nalazi se na oko 2.5 metara od zemlje, nepostoji skela za bezbedan ulaz  i brz izlaz u slučaju  opasnost,i pa su česte modrice na telu prilikom ulaska i izlaska. Zbog cilindričnog oblika  uglavnom  se radi klečeči i ne  postoji za to adekvatna zaštita. Kad iskoriste pauzu  da sednu  i naslone se na cilindrične strane rezervoara  sa maskama na licu i alatom u rukama  kanadski  instruktor koji ih progoni slika ih i pokazuje slike kako „leže“ u rezervoaru punom štetne prašine koncentrovane kancerogenim stirenom, a zatim od poslodavca zahteva da im da otkaz. Naravno, i mi imamo fotografije. Obavili smo razgovor sa upravnikom FRP-a i vratili radnike na posao. Sa poslodavcem TIR-a i kanadskim instruktorom zakazali smo sastanak za 8.11.2012. uz prisustvo prevodioca i predstavnika grane sindikata ENERGIJE  INDISTRIJE I RUDARSTVA NEZAVISNOST. Razgovaraćemo o svim pitanjima bitnim za radnike, a naročito iz oblasti  bezbednosti zdravlja na radu i primeni KU TIR-a na sve radnike, a ne selektivno. Zatražićemo i prijem kod kanadskog ambasadora i ukazati na neprimereno ponašanje predstavnika kanadske kompanije i zatražiti odgovornost.

Svakako bitna je i odgovornost našeg upravnika  FRP-a i poslodasvca koji su tu da zaštite interese  kompanije i radnika.

Odbor sindikata Nezavisnost TIR-a,

predsednik, Dragan Jankucić,dipl.ing.teh.

Share

2 thoughts on “Kanadski instruktori maltretiraju radnike u Boru

  1. SVAKA ČAST PREDSTAVNIKU SINDIKATA ,,NEZAVISNOST-TAKO I TREBA POSTUPITI I ODBRANITI TE NAŠE MOMKE ČIJI SU OČEVI ILI MAJKE SVOJ RADNI VEK PROVELI U RTB-U,I NEDOPUSTITI DA IH MALTRETIRAJU BELOSVETSKI KLOŠARI,PRIJATELJI KOJI SU NAS BOMBARDOVALI,MARŠ IZ RTB-A DRAGI NAM PRIJATELJI,UPRAVNIKU TREBA ODSEĆI JAJA JEL NIJE MUŠKO,NEKA KUPI SUKNJU,PAPUČAR,NAJVEROVATNIJE HOĆE NEŠTO DA SE OGREBE OD NJIH,UPRAVNIČE JEL IMAŠ TI DECU ,KAKO BI REAGOVAO DA JE TVOJE DETE U PITANJU,IMAŠ LI DUŠU ILI SI JE PRODAO ZA NEKI RUČAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

  2. Svaka cast za sindikalce iz TIR-a, a ovo je primer kako trebaju da se ponasaju i da stite radnike sindikalci u RBB-u.
    SVAKA CAST!!!

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !