);

Profit je važan, novinarstvo nije

Bor, 9. novembar

Arne Kening, predsednik Evropske federacije novinara: – Zašto niko na Okruglom stolu o privatizaciji medija nije spomenuo EU? Vlasnici medija prvo gledaju profit, novinarstvo im je na sporednom koloseku

Autor: B.F.

„Privatizacija medija-iskustva i putokazi“, bila je tema Okruglog stola tribine u organizaciji Sindikata novinara Srbije održane u Boru 9. novembra u čijem je radu učestvovao i Arne Kening, predsednik Evropske federacije novinara. Povod je 5. novembar, Evropski dan odbrane novinarstva i evropske kampanje „Podrži novinare“.

-U privatizaciji medija došlo je do velikih promena u kojima nove gazde najpre vide profit, novinarstvo i novinari su u drugom planu. Tako je i u okruženju. Začudo, u oko dva sata razgovora niko nije spomenuo Evropsku uniju. Juče sam o ovoj temi razgovarao sa vašim premijerom i ministrom kulture i infromisanja. Oni spremaju nove zakone i medijsku strategiju. U ovom času najvažnije je zaustaviti loše privatizacije. Jer, ubuduće neće moći da se radi bez evropskih standarda. Političari će morati da znaju da je novinarstvo mnogo značajnije i veće od svakog profita. Potrebno je samo pronaći modele. Vlasnici medija moraće da se pomire s tim da novinarstvo nije isto što i recimo pravljanje hleba. Moraćete da se uključite u procese na vrhu kad je reč o ovoj profesiji. Neophodna je i šira javna rasprava o ovoj temi, mada će se vlasnici medija tome suprostavljati. I političari u Evropi danas su više zainteresovani za medije, jer sloboda medija je izuzetno važna oblast. Neki političari već shvataju da je novinarstvo u opasnosti, jer ako se nešto najhitnije ne preduzme – postaće mrtva profesija. U vašoj Vladi postoji dobra volja da se novinari uključe u stvaranje novih zakona i medijske strategije-rekao je Kening.

Predstavnici medijskih kuća i novinari iz Timočke krajine bili su jednodušni u oceni da je privatizacija dovela do katastrofe. Na drugoj strani, jedini svetliji primer je JP ŠRIF u Boru koji je pod ekonomskim patronatom lokalne samouprave. U ostalim opštinama Borskog okruga novinske kuće su odavno prestale da postoje, a najgore je u Negotinu. Jovanka Stanojević, nekadašnji novinar u RTV „Krajina“, naglasila je da je politički tajkun kupio tu novinsku firmu za samo 135.000 dinara. Brzo je sve uništeno, a radnici su ostali na ulici. Sudovi su bili na strani tajkuna, novinare niko nije čuo, niti ih uvažio.

-Pre početka privatizacije u Timočkoj krajini bilo je 18 medijskih javnih preduzeća sa više od 300 zaposlenih. Danas je cela medijska slika u jadnom stanju.  Dobro je što borski ŠRIF nije privatizovan, gde je 60 zaposlenih s novinarskom prosečnom platom od 38.000 dinara-rekao je Vlada Madžoski iz Privredne komore Zaječar.

Dragana Čabarkapa iz Sindikata novinara Srbije obećala je da se nikada više neće desiti scenario uništavanja novinskih i TV kuća i zloupotrebe novinara koji završavaju bez egziostencije kao što je slučaj u Negotinu, Zaječaru, pa i Majdanpeku i Kladovu.

Arne Kening
Dragana Čabarkapa

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !