);

D. Milanovac: Za slobodu i čast otadžbine

Bor, D. Milanovac, 13. novembar

Autor: Ž.P.

U Centru za kulturu, u Donjem Milanovcu, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, promovisana je knjiga „Za slobodu i čast otadžbine“ – Spomenica 20. veka, autora Velimira Vladića. Knjiga je izdata povodom 100-godišnjice od Prvog balkanskog rata 1912. i oslobođenja Srbije od Turaka.

Prikupljena je  i sistematizovana fotodokumentacija spomenika i spomen obeležja palih boraca i po mestima bivšeg sreza Porečkog i Opštine Majdanpek, od Gornjana i Tande do Vlaola i to u svim oslobodilačkim ratovima. Dokumentacija je, kako piše u predgovoru, potkrepljena imenima poginulih boraca i ratnika i fotografijama sa ratišta od Kumannovske, Kolubarske i Cerske bitke do albanske golgote, Solunskog fronta i konačnog oslobođenja Srbije. Tu su i događaji iz Drugog svetskog rata, sve do 1945., kao i vreme od 1990. do 1999. godine.

-Vladić je umešno i hronološkim redom sistematizovao materijal, pa je zato ovo zanimljivo štivo za sve generacije. Mlađi će upoznati pretke koji su živote dali za današnju slobodu i moći će da se vaspitavaju na slobodarskim tradicijama svog naroda-rekao je, predstavljajući knjigu, istoričar Vene Stoimenov. O ovoj vrednoj publikaciji, potpomognutoj Opštinom Majdanpek i u izdanju SUBNOR-a i Saveza potomaka ratnika 1912-1920. Majdnapek, govorili su i Vidoje Petrović, pukovnik u penziji i Brana Filipović, novinar i publicista, predsednik SUBNOR-a Borskog okruga.

Povodom dana primirja održana je svečana Akademija sa glumcima Narodnog pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, a 10. novembra delgacije Opštine, boračkih organizacija i Mesne zajednice Donjeg Milanovca položile su vence i cveće na spomenik starim srpskim ratnicima. U holu Centra za kulturu prirđena je izložba fotografija i dokumenata o 1.300 poginulih u Prvom svetskom ratu iz Porečkog kraja. U parku kraj Dunava posađeno je 18 sadnica lipe i hrasta simbolizujući 1918. godinu.

Оставите одговор