);

Zašto radnici TIR- a imaju najmanje plate?

Bor, 13. novembar

Ministar finansija i privrede ,Mlađan Dinkić

Ministar  regionalnog razvoja i lokalne samouprave,Verica Kalanović

Direktor RTB-a, Blagoje Spaskovski

Zamenik direktora RTB-a za ekonomska pitanja Mirjana Antić

Direktor TIR-a,Boban Todorović

Zamenik direktora TIR-a za ekonomska pitanja ,.Simo Zagorac

 

Zahtev za transparentnim stimulativnim nagrađivanjem radnika i izjednačavanjem prosečne zarade radnika u preduzećima RTB-a u korist TIR-a koji je već devet meseci na poslednjem mestu po zaradama radnika.

 

Prioritet u sindikalnim aktivnostima sindikata Nezavisnost TIR-a imaju radnici TIR-a, TIR i kompanija RTB BOR. Nedopustivo je da TIR bude i dalje na zadnjem mestu po prosečnoj zaradi na nivou kompanije RTB Bor čitavih devet meseci.

Za ovaj period svaki radnik TIR-a je uskraćen za 16000 din.

Na ovaj način poslodavac vrši raslojavanje i diskriminaciju radnika  jer su njemu manje važni radnici TIR-a od ostalih.

Ranijih godina kada rudnici nisu imali ni par ispravnih kamiona i  jedva jedan ispravan bager , kada je proizvodnju bakra činila uglavnom uslužna prerada tuđih  prljavih koncentrata u TIR-u , sva preduzeća u sastavu  RTB-a  su delila istu sudbinu i imala podjednaku prosečnu godišnju zaradu.

Ne postoji opravdanje za ovakav odnos prema TIR-u i radnicima TIR-a.

Znamo da direktor TIR-a nema iskustvo ni snage   da se izbori  za  pravo mesto koje je TIR-u pripadalo  i pripada strahujući da mu neko ne zameri i na njegovo mesto imenuje drugog.

Zato je potrebno povećavati novčanu masu za isplatu zarada u TIR-u koja bi izjednačila prosečne zarade na kraju godine u svim preduzećima TIR-a.

Stimulacije koje poslodavac daje pojedinim  radnicima u vidu novčane nagrade  ne ostvaruju u većini slučajeva svoj cilj, jer nisu uvek objektivne i predstavljaju  sredstvo za manipulaciju kojim onaj ko ih deli stvara poslušne saradnike a ne vredne radnike.To vređa one radnike koji zaista zaslužuju   stimulaciju i svaku vrstu nagrade od onih kojima je data na poklon za.dobro vladanje.

Zahtevamo da spisak radnika sa novčanim  stimulacijama bude javan , jer zašto bi krili  imena nagrađenih i visinu nagrada ako je zaslužuju jer je to podstrek drugima da se  kvalitetan  i efikasan rad i povećan napor isplati?

U suprotnom razumemo zašto je takvo nagrađivanje tajna.

Odbor sindikata Nezavisnost  TIR-a,

predsednik Dragan Jankucić, dipl.ing.teh.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !