);

Država borskom rudniku ukida zaštitu

Bor, 24. novembar

Borski basen ostaje bez pomoći budžeta – već polovinom sledeće godine moraće samostalno da se bori za opstanak na tržištu. Ukupna pomoć godišnje oko 800 miliona evra, pišu Večernje novosti

RUDARSKO-topioničarski basen „Bor“ moći će prvi da se dokaže. Ono će biti prvo od 175 preduzeća u restrukturiranju sa koga će biti „skinuta“ zaštita od prinudne naplate. Već polovinom sledeće godine RTB „Bor“ će morati da samostalno opstane na tržištu.

Izmenama Zakona o privatizaciji, država će se obavezati da do kraja juna 2014. godine završi restrukturiranje i to tako što će dozvoliti prinudnu naplatu potraživanja i od ovih firmi.

– Postoji mogućnost da se skine restrukturiranje i da se preduzeće ostavi na tržištu da samo posluje, čak i u državnom statusu, ako je samoodrživo – kaže Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede. – Takav slučaj će biti sa RTB „Borom“. Ono će biti samo na tržištu bez ikakvih subvencija i pomoći države. Još neka preduzeća su se kandidovala. To je slučaj sa PKB-om, koji kaže da može da opstane na tržištu samostalno. Ima još nekih za koja smo zapazili da su po performansama već došla u situaciju da mogu bez zaštite koja ih brani od poverilaca da budu samostalni na tržištu.

Pomoć preduzećima u restrukturiranju državu godišnje košta između 700 i 800 miliona evra. Tu su direktne subvencije preduzećima, ali indirektna davanja. Država zaposlenima u ovim preduzećima povezuje radni staž, toleriše neplaćanje poreza, ali trpi i tako što ona ne plaćaju usluge drugim javnim preduzećima.

OBNOVA

Basen „Bor“ je u poslednje dve godine, u okviru velikog investicionog ciklusa koji se realizuje na svim frontovima kompanije, potrošio 230 miliona evra. Sedamdeset odsto tog novca otpada na kredite, a 30 odsto, odnosno 75 miliona evra, finansirano je iz sopstvenih sredstava.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !