);

Pobednici Green Games ekološkog takmičenja

Bor, Knjaževac, Sokobanja, 28. novembar

Pobednici takmičenja su opštine Bor, Knjaževac, Sokobanja i Ivanjica, kojima će Ptica Robot i ArtEko reciklažni roboti biti dodeljeni 4. decembra, prenosi Mondo.

Nacionalno takmičenje Green Games u organizaciji udruženja Oktopus, kao noseća aktivnost dvogodišnje kampanje „Znanjem za održivi razvoj”, namenjeno osnovcima i srednjoškolcima Srbije, završeno je 31. oktobra.

Na Green Games takmičenju, koje je zasnovalo upotrebu društveno odgovornog programiranja, učestvovalo je 587 takmičara, okupljenih u 58 opštinskih timova, koji su osmislili 58 video igara.

Prvonagrađenoj opštini Bor dodeljuje se interaktivno-ekološka skulptura Ptica Robot (donacija Fonda braće Rokfeler), lične nagrade za takmičare i novčana nagrada. Drugo mesto osvojila je opština Knjaževac, a treće opština Sokobanja. Ove dve opštine očekuje po nagradni Arteko robot za reciklažu i lične nagrade za takmičare. Arteko robot biće dodeljen kao specijalna nagrada opštini Ivanjica i OŠ „Milinko Kušić”, koju pohađaju deca sa posebnim potrebama. Svim nagrađenim, kao i četvrto i petoplasiranim takmičarima biće dodeljen sertifikat stručne komisije Univerziteta Metropolitan.

Izbor za najbolju „zelenu“ igru vršen je putem SMS glasanja, a sredstva prikupljena preko SMS poruka su kao nagrada namenjena daljem obrazovanju talentovanih informatičara sa takmičenja.

Školarci, okupljeni u gradske timove pod mentorstvom nastavnika, imali su priliku da tokom trajanja petomesečnog Green Games takmičenja za svoj grad osvoje vredne nagrade, kroz osmišljavanje i realizaciju video igre koja će najbolje preneti značaj očuvanja životne sredine, kroz primenu informatičkog, likovnog i muzičkog obrazovanja.

Takmičenje je kroz igranje i glasanjem aktiviralo preko 650 hiljada građana Srbije.

Pobedničkim opštinama nagrade će biti uručene 4. decembra 2012. godine u beogradskoj opštini Vračar, domaćinu prve Ptice Robot i prvih ArtEko robota, na svečanoj Green Games dodeli.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !