);
Breaking News

„GRUPA 55“: Zbog loše privatizacije „Centrostok“ vratiti lokalnoj samoupravi

Bor, 4. decembar

Udruženje građana“Grupa 55“ na tribini održanoj 27. 11. 2012. godine na

temu: Aktuelno stanje u AD „Centroistok“ posle neuspele privatizacije i raskida privatizacije konstatovalo je da se na tribinama „Grupe 55“ raspravljalo više puta i da su pri tom usvajani određeni zaključci koji su dostavljani na adresu SO Bor. Po tom pitanju uvek se vodila plodna rasparava zbog kapitala koji je u obliku akcija pripojen „Centroistoku“ koji, opet, pripada građanima Bora koji su samodoprinosom izgradili pekaru koja je privatizacijom prodata. Smatramo da je neophodno da se o svemu što je u „Centroistoku“ usledilo posle 2000. godine donesu novi ZAKLJUČCI:

-Preispitati sve odluke koje su donete u periodu privatizacije „Centroistoka“ zato što je deo imovine vlasništvo građana Bora. Odlukom o uvođenju samodoprinosa određen je nosilac vršenja nadzora nad prikupljenim sredstvima i utrošku istih, a to je Skupština samodoprinosa ili SO Bor koja je donela odluku o udruživanju akcija u „Centroistok“. Smatramo da je na isti način trebalo doneti odluku o prodaji zato što je titular kapitala uloženog u pekaru opština Bor , t. j. građani opštine Bor.

-Predlažemo nadležnim službama kao i predsedniku opštine i predsedniku SO Bor da po hitnom postupku stave na dnevni red pitanje prodaje pekare iz sastava „Centroistoka“.

-Preispitati koji je organ SO Bor doneo odluku o prodaji i po kom osnovu i šta su preduzeli povodom iste.

-Za odgovorne treba preduzeti zakonske mere.

-Kao građani tražimo od SO Bor da podnese zahtev kod Agencije za privatizaciju i Vlade Srbije da se imovina „Centroistoka“ vrati lokalnoj samoupravi u skladu sa Zakonom o javnoj svojini.

-Predlažemo da SO Bor donese odluku o formiranju J.P. Pijaca, parking prostor i hladnjača, kao celine, a za ostale objekte da se iznađe mogućnost organizovanja javno-privatnog partnerstva ili slično.

-Zaključak je takođe da je nepotrebno davati gradsko građevinsko zemljište između nove tržnice i nove pošte za izgradnju novih trgovinskih objekata, s obzirom da veliki objekat Centroistoka stoji prazan sa svojim trgovinskim i ugostiteljskim kapacitetima. Isto važi za staru tržnicu, samoposlugu sa pekarom na Starom selištu i drugo.

-Neophodno je postaviti pitanje na koji način je privatizovana Klanica „Polet“ u Boru koja je jedan od većih dužnika „Centroistoka“, kao i mnogih poljoprivrednih proizvođača.

-Proveriti status svih objekata izgrađenih samodoprinosom, a poverenih na upravljanje zemljoradničkim zadrugama.

-Imajući u vidu sve što je rečeno o „Centroistoku“ i klanici „Polet“ zalažemo se da  SO Bor pokrene postupak preispitivanja svih privatizacija u opštini.

 

Share

One thought on “„GRUPA 55“: Zbog loše privatizacije „Centrostok“ vratiti lokalnoj samoupravi”

  1. Poštovani članovi grupe 55.Ja sam jedan od radnika bivše firme „Centroistok“.Zašto sam napisao bivše jer ona to i jeste.Mislim da slepilo i nezinteresovanost opšine Bor za “ Centroistok“ jako pogrešna i pogubna po ovaj grad.Opšina Bor zajedno sa malim akcionarma u svom posedu ima 49% akcija preduzeća.Zar kupovina akcija od države nebi bio neki iznos jer preduzeće je strašnom stanju tako da sada akcije ne vrede ništa. A podsećam da u trenutku privatizacije u preduzeću je radilo oko 400 i nešto preko radnika.Neka je njih 300 imalo porodice,to daje cifru od 1200 usta plus onih 100 bez porodica te dolazimo do cifre 1300-1400 ustiju koje je hranio „Centroistok“
    Za sada toliko od mene.možete me kontaktirati na e-mail adresi vojkan.vuk@hotmail.com
    S poštovanjem.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama