TIR Bor: Potpisan najbolji ugovor za zaštitu prava radnika

Bor, 5. decembar

Informacija o potpisanom Kolektivnom ugovoru između poslodavca i reprezentativnih sindikata u Topionici i rafinaciji bakra RTB Bor

Reprezentativni sindikati Topionice i rafinacije RTB-a Bor, 4. decembra, potpisali  su sa poslodavcem TIR-a Kolektivni ugovor i to dan pre isteka starog KU. Ovo je za  radnike TIR-a  jedan od najbolji  kolektivnih ugovora  u RTB-u  i najznačajniji akt u zaštiti prava i interesa radnika. Istovremeno se definišu obaveze poslodavca prema radnicima i obaveze radnika prema poslodavcu.

Ovo je prvi kolektivni ugovor gde su se sindikati odrekli naknada za sindikalne funkcionere u korist radnika, kada je poslovodstvo zadnjeg dana i sata pre isteka važnosti starog KU promenilo ispregovarani deo po pitanju sindikalnih naknada i time dovelo u pitanje višegodišnji trud sindikata na izradi i primeni ovog važnog akta koji se jedino potpisivanjem realizuje na najbolji način za zaposlene u TIR-u.

Potpisivanje KU pod ovim okolnostima je pokazalo brigu sindikata i opredeljenost sindikata da se za najavljeni izlazak RTB-a iz restruktuiranja radnici zaštite dobrim kolektivnim ugovorom.

Svakako, poslodavac je pokazao u pravom smislu reči  da  je suprostavljena strana  sindikatima i po pitanju ovako važnog akta i da  mu je namera da  na ovaj način oslabi aktivnosti sindikata i time smanji uticaj sindikata na buduća dešavanja u RTB-u, što sindikat Nezavisnost RTB-a neće dopustiti.

Važnost potpisanog KU je tri godine.

Odbor sindikata Nezavisnost TIR-a,

 predsednik, Dragan Jankucić ,dipl.ing.teh.

Share

One thought on “TIR Bor: Potpisan najbolji ugovor za zaštitu prava radnika”

  1. Pa dobro Jankucicu kad si vec izjavio da su se sindikati odrekli naknada za sindikalne funkcionere zasto si sutradan brze-bolje potpisao Aneks KU gde trazis te naknade.

Ostavite odgovor