);

Uticaj wireless tehnologije na zdravlje dece

Bor, 6. decembar

Autor: Dr Nebojša Radmilac, Specijalista za elektronsko poslovanje

Ne postoji prostor u kojem čovek radi, živi ili spava, a u kojem nema štetnih zračenja. – Wireless tehnologija se odnosi na prenos informacija između dve ili više tačaka koje nisu fizički povezane. – Njen nastanak datira još od pre 200 godina. – SAR predstavlja količinu energije koje telo apsorbuje prilikom izloženosti elektromagnetnom zračenju. Drugim rečima, to je snaga EM talasa koju apsorbuje određena masa čovekovog tkiva. – Kada je u pitanju zračenje mobilnog telefona SAR predstavlja maksimalnu snagu po jedinici mase koju apsorbuje glava korisnika telefona u određenom vremenu. Elektromagnetno zračenje je kombinacija oscilujućeg električnog i magnetnog polja koja zajedno putuju kroz prostor u obliku međusobno okomitih talasa. – Intenzitet zračenja mobilnog telefona je različit u raznim fazama veze. Najintenzivnije zračenje je u fazi javljanja i  opada u fazi razgovora (konverzacije). Zato se i preporučuje da se mobilni telefon prisloni uz uvo tek pošto se uspostavi veza. – Proizvođači mobilnih telefona su dužni da u tehničkim karakteristikama aparata navedu i vrednost SAR-a.

U svetu je priznata jedna indijska studija koja je istraživala genetska oštećenja ćelije u krvi i tkivu usne duplje kod ljudi koji su koristili mobilne telefone dnevno od jednog do petnaest sati. – Kontrolna grupa u ovom eskperimentu nikada nije koristila mobilni telefon, pa su oštećenja njihovih ćelija iznosila oko 4%. – Kod korisnika mobilnih telefona prosečno oštečenje ćelija je iznosilo 39.75%. – Krv jednog ispitanika starog 24 godine pokazala je oštećenje ćelija 63 posto. On je koristio mobilni 1 do 2 sata dnevno dve godine. To je danas norma miliona dece širom sveta. –  Koji % oštećenja na ćelijskom nivou može da nastane usled korišćenja mobilnih telefona? – Francuski ministar zdravlja savetovao je da se deci ne dozvoli više od 6 minuta razgovora dnevno. Nakon nuklearne katastrofe u Černobilu radnici su na raščišćavanju elektrane radili samo po nekoliko minuta.  – U SAD i Kanadi profit je potpuno blokirao sva ozbiljna upozorenja i istraživanja. U Americi se profit od bežičnih komunikacija meri milijardama dolara pa se roditeljima čak sugeriše da su njihova deca sigurnija kada su sa njima u kontaktu. Naravno mobilni telefon je prava stvar za to. – Vlada Srbije se uopšte ne oglašava po ovom pitanju iako je pojava raka i kod dece i odraslih u ogromnom porastu poslednjih godina.

 – Ako je verovati svim prethodno navedenim istraživanjima, broj kancera će se iz godine u godinu povećavati. Ali kako zamislti savremeni svet bez wireless tehnologije? – S druge strane, tu su naravno i velike kompanije koje ostvaruju enormne profite na bežičnoj tehnologiji te kako bi još više uvećali svoju dobit plasiraće u javnost kako takva tehnologija ne može biti štetna, naravno u saradnji sa nekim naučnim institutom. – Otvaranje fondova za skupo “lečenje” hemoterapijom i x – zračenjem će se osnivati i puniti na sve strane. Biće to dobar biznis. Za one koji prežive.

Postoje preporuke u Austriji. Francuskoj, Nemačkoj I Švedskoj, da ne treba  držati mobilni telefon uz telo, da treba koristiti „hands-free“ da bi se smanjila radijacija na glavu i ne koristiti mobilni telefon u kolima bez eksterne antene.

Elektronski se uređaji bežičnom tehnologijom povezuju s bežičnim kompjuterskim mrežama (bežični LAN) korišćenjem elektromagnetske radijacije. Instalirani su u domovima, školama, kancelarijama, trgovinama, kafićima, vazdušnim lukama, bibliotekama, bolnicama, javnim zgradama i celim delovima grada. Bežični su signali, za razliku od TV i radijskih signala, dovoljno jaki da prodru kroz betonske zidove. Mnogi zdravstveni stručnjaci smatraju da je bežično zračenje ekstremno opasno za dugoročno zdravlje naročito dece, osoba u razvoju.

Bežično zračenje prodire u telo, utiče na ćelijske membrane i ćelije tako tokom vremena gube sposobnost ispravnog funkcionisanja. To remeti prirodno energetsko polje tela uzrokujući stres, umor i slabljenje imunološkog sistema, uzrok je mnogih glavobolja, problema sa koncentracijom, vrtoglavicom, depresijom, često je pokretač epileptičnih napada, nesanice, visokog krvnog pritiska, neplodnosti i dr.

Deca su posebno osetljiva na bežične radijacione signale jer su njihovi nervni sistemi još u razvoju. Lobanje su tanje i manje pa zračenje prodire dublje u njihov mozak. Mnoge škole sada koriste bežičnu tehnologiju, ali to negativno utiče na dečju sposobnost učenja.

Daći naučni pristup na primeru poznatog u svetskim okvirima neurohirurga  i istraživača, dr Leifa Salforda, koji  je sproveo mnoga istraživanja o radiofrekventnim zračenjima i njihovom uticaju na mozak. On je sproveo istraživanja nad 32  životinje kada su one 8 nedelja bile izložene zračenju mobilnih telefona. Dva odsto neurona u svim oblastima mozga su nakon tog perioda vremena bili smežurani i degenerisani.

Drugi, možda jači primer je Dr Devra Dejvis, koja je objasnila nauku o zračenju mobilnih telefona. Ona je pokazala dve fotografije ćelija; na jednoj se nalazila ćelija oštećena „gama“ zračenjem (onim koje je emitovano u Hirošimi) te druge koja je oštećena niskim nivoima nejonizirajućeg zračenja (od mobilnog telefona). Obe ćelije izgledaju vrlo oštećene u poređenju sa normalnom ćelijom, ali DNK ćelije izložene radijaciji mobilnog telefona izgleda lošije.

U maju 2011. je i Svetska zdravstvena organizacija priznala da je bežična tehnologija potencijalni karcenogen.

Share

One thought on “Uticaj wireless tehnologije na zdravlje dece”

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !