Sindikat „Nezavisnost“: Stop mobingu u RTB Bor

Bor, 10. decembar

Zlostavljanje  je svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom ili grupi zaposlenih kod poslodavca koje se ponavlja, a koje ima za cilj  ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog i koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće  ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni  izoluje ili  navede da na sopstvenu incijativu raskine radni odnos ili otkaže ugovor o radu ili drugi ugovor, ali je zlostavljanje i navođenje drugih na ovakvo ponašanje. Izvrišiocem zlostavljanja smatra se poslodavac  sa svojstvom fizičkog lica ili odgovorno lice kod poslodavca sa svojstvom pravnog lica, zaposleni ili grupa zaposlenih  kod poslodavca  koji vrši zlostavljanje.

Svakodnevno se sindikatu Nezavisnost javlja sve veći broj zaposlenih sa jasnim dokazima zlostavljanja na radu koje vrši poslodavac. Nesvakidašnje je da zlostavljanje na radu prema našim zaposlenim vrše  i pojedini strani državljani koji su radnici stranih  kompanija  angažovani na radovima oko modernizacije topionice i nove fabrike sumporne kiseline. To rade uz podršku ,,našeg,,poslodavca. Još gore je što ,,naš,, poslodavac popušta pod pritiskom stranaca i otpušta naše radnike bez nekog valjanog razloga i pokrenutog postupka upozorenja po KU ili konsultacija sa sindikatima. Još strašnije je što  je ovakav odnos poslodavca povod za  najgori vid  zlostavljanja  na radu a to je fizički obračun na jedan surov način. Zbog zlostavljanja na radu ili u vezi sa radom osim radnika  javljaju se  pojedini upravnici koje predpostavljeni nije poštedeo vređanja, psovanja te su i oni zbog ponižavanja i vređanja i nastalog  stresa završili u bolnici. Najnoviji primer  zlostavljana na radu  je poslovođa koji je  koristeći svoj položaj maltretirao radnika i ovo se završilo tako što je radnik  zbog stresa završio u bolnici .                                   Zbog  sve  učestalijeg  zlostavljanja na radu i uvezi sa radom Sindikat Nezavisnost upozorava poslodavca da hitno prestane sa zlostavljanjem  na radu jer poslodavca na to obavezuje Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Sindikat  Nezavisnost  pokreće akciju ,, STOP MOBINGU U RTB-u,, sa ciljem da se upoznaju svi radnici (naročito članovi  sindikata NEZAVISNOST), koja su im prava po ovom zakonu i kome da se obrate. Najbitnije je da poslodavac shvati da on nije vlasnik RTB-a, već – radnik kao i svaki drugi radnik.

Sindikat  Nezavisnost TIR,              

predsednik, Dragan Jankucić, dipl.ing.teh

Share

Ostavite odgovor