Struja skuplja čak 25 odsto!

Bor, Beograd, 11. decembar

Poskupljenje struje treba očekivati već početkom naredne godine, izjavio je za „Novosti“ Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora EPS

POSKUPLjENjE struje treba očekivati već početkom naredne godine i to do 25 odsto, izjavio je za „Novosti“ Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ u ponedeljak u Jagodini.

Prema njegovim rečima, sadašnja cena kilovata je 5,1 evrocent, što je najmanje duplo jeftinije nego u zemljama u okruženju. Slovenci kilovat plaćaju 20 evrocenti, u Crnoj Gori je 8,80, a u Makedoniji 6,16 evrocenti.

– Cena struje neće rasti do kraja godine, ali početkom sledeće godine poskupljenje je neminovno – kaže Jovanović. – Mislim, da će se poskupljenje biti tokom grejne sezone, ali to zavisi od saglasnosti Vlade Srbije. Neće biti drastičnog poskupljenja i treba očekivati od 20 do 25 odsto. EPS će najverovatnije zatražiti rast cena između 26 i 27 odsto.

Niske temperature ovih dana povećale su potrošnju struje. U odnosu na letnji prosek, potrošačima je sada potrebno čak 50 odsto više električne energije. Potrošnja je sa 80 porasla na oko 120 gigavata.

– Temperature ispod minus 10 stepeni značajno su povećale potrošnju struje – rekao je Jovanović.

STABILNO

– ENERGETSKA situacija u Srbiji je stabilna i zasada sve funkcioniše kako treba – rekla je Zorana Mihajlović, ministar energetike, u Privrednoj komori Srbije. – Stabilno je snabdevanje električnom energijom, gasom i toplane rade bez problema. Očekujemo da će tako ostati i u narednom periodu i da će se ova grejna sezona završiti bez većih problema.

Share

Ostavite odgovor