);
Breaking News

Vlasnik disko kluba gaji divlje svinje

Bor, Negotin, 11. decembar

U Crnajki najveća srpska farma mangulica

Autor: B.Filipović

Elvis Nikolić, vlasnik disko kluba “Arena” iz Negotina, uložio je svu ušteđevinu, ne u proširenje ili osavremenjavanje prostora za zabavu mladih, nego u – veliku farmu belih mangulica. Ove divlje svinje nastale ukrštanjem donose odličan prihod, nisu zahtevne za hranom, zdrave su i ne trebaju im bogzna kakvi uslovi za smeštaj. U toru ograđenom bodljikavom i žicom na struju nema travke, najviše je blata jer neprestano riju. U ogromnom oboru rastu voćke i šipražje, u prikrajku je nevelika neizgledna zgradica. Sad ih je 110, u planini, kraj pojate je krmača sa šestoro prasadi koji će za neki dan biti preseljeni. Ni to nije cela farma.

-Za neki dan stiže “pojačanje” od još 80, a na iduću godinu – još 800 svinja. Matično stado je u Bačkom Gradačcu, gde je gazda osnovao zapat pre više godina. Radio je u inostranstvu, ali novac nije ulagao kao ovdašnji gastarbajteri u ogromne kuće i vile, nego u proizvodnju. On tamo ima rodbinu i svi su vezani za farmu-priča Dragan Ilić, radnik u Elvisovom domaćinstvu u Crnajki.

Dragan je bio na pojati, u planini, ima troje dece stiglih za školu, pa je morao da siđe u selo. Sa suprugom gaji malo povrća u plasteniku, ima voća i – Elvisovu farmu. Gazda mu je poverio celo lepo i veliko domaćinstvo, stvorio mogućnost da radi i zaradi.

-Zavoleo sam ovaj posao. Nije mi teško. Svinje jedu kukuruz, ječam, detelinu. Ne biraju. Stalno su u pokretu. Kad počnu da trče, eto kiše. Sporo rastu, potrebno je više od dve godine da dostignu 140, 150 kilograma. Najbolje se prodaju kad dostignu 30,  40 kilograma – deset evra za kilogram žive mere. Kad pređu 80 kilograma cena je šest-sedam evra, ali se isplati. Najviše ih prodajemo na Zlatiboru, gde se prave čuveni specijaliteti od mangulice-objašnjava Dragan.

Celo “stado” je belo, sem jedne, crne svinje. Ona se nekako “ušunjala” ukrštanjem. To je, veli Dragan, mađarska rasa, lošeg je kvaliteta. Najbolje su bele s velikom, nakostrešenom dlakom. Okolo obora je struja, jer “belke”umeju da budu nestašne, instiktivno hoće u planinu. Jer, to je stara, divlja rasa nastala u vrletima Homolja i još ponegde. Odgovaraju im i ravničarske šume sa puno žira i korenja.  U oborima u Crnajki najviše je mladih svinja do 40, ima i onih od 100 kilograma. Otporne su na zimu, ali veterinar je uvek prisutan bez obzira što se retko razbole. Imaju danonoćni nadzor Draganov.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama