);

Zašto novčane stimulacije gube smisao?

Bor, 12. decembar

Direktoru RTB-a,Blagoju Spaskovskom

Direktoru TIR-a, Bobanu Todoroviću

Sve je veće nezadovoljstvo  među  radnicima  preduzeća u sastavu RTB –a, među radnicima pogona i radnicima istog pogona zbog različitih kriterijuma ili bolje reći zbog nejedinstvenog kriterijuma za dodelu stimulacije radnicima.

Neka preduzeća  u sastavu  RTB-a dobijaju veću masu za stimulacije koja je   po radniku  u proseku veća za  4000 din.  mesečno i stvorila je za deset meseci  razliku od 4o ooo dinara koja se manifestuje  kroz prosečnu mesečnu zaradu.Ovo je prvi vid nejednakosti koji stvara nezadovoljstvo među radnicima različitih preduzeća.

Pogoni u okviru istog preduzeća dobijaju različitu novčanu masu  i različite novčane iznose za stimulaciju sa različitim  maksimalnim iznosima   dok  pojedini pogoni nemaju stimulaciju .U pogonima  u kojima se dodeljuje  stimulacija , najveći broj radnika nikada  nije dobio stimulaciju ili je ona minimalna  a raspon u stimulaciji je  i do 10 000 dinara.

Svakodnevno sindikatima  se obraćaju nezadovoljni   radnici svih pogona TIR-a  zbog ovakvog vida ,, finansijske diskriminacije,, da utiču na poslodavca  da stimulacija bude pravedna.

U prilog ovome  je  molba  jednog  smenskog  majstora  koji  dobija stimulaciju , upućena  upravniku pogona  da mu se ne dodeljuje  više stimulacija jer radnici koje on predvodi i nose proizvodnju pod ovakvim uslovima   ne dobijaju stimulaciju.

Molba u celosti glasi :

Molim da mi se  ne dodeljuje stimulacija sve dok dodeljivanje iste ne bude u skladu sa samim smislom stimulacije.Smatram da se trenutno stimulacija dodeljuje subjektivno, bez ikakvog objektivnog kriterijuma, te istu dobijaju, po mom mišljenju,osim radnika koji su je zaslužili i radnici koji ni slučajno ne mogu da je zasluže.Dodeljivanje je potouno netrasparetno čime stimulacija gubi smisao,jer ako se  ne zna ko je prima, u kom iznosu i razlog primanja, koga će onda da stimuliše? Prikladniji je naziv tajno nagrađivanje.Ja, kao smenski majstor, nikad nisam konsultovan, niti obavešten o stimulacijama koje se dele. Dok se na zajedničkom sastanku smenskih majstora , predradnika ostalih službe i uprave ne dogovore i utvrde kriterijumi za dobijanje stimulcije, odbijam da je primim.

Zato sindikat Nezavisnost zahteva da stimulaciju dobijaju svi radnici koji su je zaslužili u svim pogonima da bude javna i da se  sindikatima dostavi spisak  nagrađenih radnika,u suprotnom stimulacija gubi smisao.

Predsednik sindikata Nezavisnost, Dragan Jankucić,dipl.ing teh.

2 thoughts on “Zašto novčane stimulacije gube smisao?

  1. SVAKA ČAST, KOD MENE U FIRMI-SUMPORNA PRIMA I KURTA I MURTA.ONI KOJI SU POČELI DA RADE PRE 2-3 MESECA,ODAKLE IH SAMO DOVUKOŠE NIJE MI JASNO,A KADAR JE ZA TRI NULE,TEŠKO RTB-U SA OVIM NEZNALICAMA,NEZNAJU NI DA HODAJU PO POGONU,ALI SE NADAM DA ĆE IM NEKOOOOOOOO DOĆI GLAVE.,

  2. Baš me zanima g-dine Todoroviću,ako se uopšte možete nazvati gospodinom, jer vam je kompanija tj. RTB dedovina? Šta je bre sa vama, jesu li vas na fakultetu naučili osnovama komunikacije, kako se ophoditi prema podređenima, gde vam je kultura, da li mislite da vaši radnici rade u koncentracionom logoru?! Todoroviću, ja bih tebe poslala kod privatnika, sa istom tom diplomom kojom imaš i sa takvim stavim izleteo bi drugi dan sa posla! Sram te bre bilo! Imaš li decu, majku, sestre, prijateljice, prijatelje, pa zar jednog momenta ne pomisliš kako bi se osećao da se prema njima ponaša neko kao što se ti ponašaš?! Prešla sam na ti jer me užasno nerviraš i ne zaslužuješ da ti se persira niti da reč „Vam“ kada ti se obraćam pišem velikim slovima. A Vi g-dine Spaskovski, imate li oči, uši, dužnost vam je i obaveza da pratite kako se ponašaju i nadređeni i podređeni. Sram vas bilo!

Оставите одговор