Upis besplatnih akcija prošle zime, oko 4,8 miliona građana dobilo akcije NIS-a

Provizija i za prodaju besplatnih akcija

Bor, Beograd, 14. decembar

Od nove godine vlasnici besplatnih akcija plaćaće nadoknadu za prvu prodaju. Razne nadoknade zbog troškova berze, Centralnog registra, banaka.., pišu Novosti.

AKCIJE „Telekoma Srbija“ još se nisu zavrtele na berzi, a već je poznato da će se za njihovu prodaju plaćati razne naknade. Da bi vlasnici besplatno dobijenih akcija ove hartije iduće godine mogli da prodaju bez dodatnog troška, postojeći Zakon o pravu na besplatne akcije trebalo bi da bude promenjen. Rok za prodaju besplatnih akcija bez provizije, ističe 31. decembra ove godine. Već od 1. januara za prvu prodaju ovih akcija moraće da se plate razne naknade.

– Uobičajena brokerska provizija za sitne akcionare je jedan odsto. Međutim, tu ima i dosta drugih troškova: provizija berze 0,1 odsto, Centralnog registra hartija od vrednosti 0,1 odsto i banke od 0,2 do 0,5 odsto – objašnjava za „Novosti“ Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza invest grupe“. – Takođe, postoje i fiksni troškovi koji se naplaćuju prilikom potpisivanja ugovora, davanja naloga, opoziva naloga…

Prema proceni Zvezdana Žarića, brokera i vlasnika sajta krediti.rs, ukupni troškovi prodaje besplatno dobijenih akcija će, najverovatnije, iznositi do dva odsto od ukupne vrednosti akcija.

– Za akcije NIS i Aerodroma „Nikola Tesla“ trenutno ne može da se dobije mnogo više od 4.000 dinara, a to je još uvek nerealno mala cifra – ističe Žarić za „Novosti“. – Iako je reč o prvoklasnim državnim kompanijama, cena njihovih akcija je izuzetno mala, a najveći problem za takvu cenu je državna ekonomija koja je u dubokoj recesiji.

Ukoliko građani akcije ne prodaju do Nove godine, dok je trgovina njima besplatna, postoje očekivanja da će njihova vrednost vremenom porasti, ali, prema proceni našeg sagovornika, tek za nekoliko godina.

– Ko ima strpljenja, neka čeka, neka ih ne prodaje. Cena će, izvesno je, rasti. Ipak, malo je verovatno da će vrednost akcija dostići realnu tržišnu cenu, koje bi za ovako jake državne kompanije, recimo, u Mađarskoj ili Hrvatskoj bile značajno veće – zaključuje Žarić.

NALOG U POŠTI U „Pošti Srbije“ napominju da građani ne moraju da brinu da će izgubiti pravo na besplatne akcije ukoliko ih ne prodaju do kraja ove godine. I dalje će biti vlasnici akcija, samo će sami snositi troškove provizije od 1. januara. Građani mogu da izdaju naloge za prodaju ovih akcija u oko 1.300 jedinica poštanske mreže, svakog radnog dana od ponedeljka do petka, i to na šalterima pošta i ekspoziturama Banke Poštanske štedionice koju je država imenovala za ovlašćenog brokera.

Share

Ostavite odgovor