);
Breaking News

Zaječar: Dan škole „Ljuba Nešić“

Bor, Zaječar, 15. decembar

Tekst i foto: Jovo Bencun          

U petak, 14 decembra, obeležen je Dan Osnovne škole „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, obrazovno-vaspitne ustanove sa velikim ugledom u Timočkoj Krajini, koja nosi ime narodnog heroja Ljubomira-Ljube Nešića.Tog dana, 1949.godine, Skupština FNRJ usvojila je odluku da se Ljubomir Nešić, jedan od pokretača ustanka u istočnoj Srbiji, junački poginuo sa još osam saboraca u neravnopravnoj borbi protiv pripadnika SDS i „ljotićevih“ četnika 21.septembra 1941.godine na Stevanskim livadama, proglasi za narodnog heroja.

Ljuba Nešić, student Pravnog fakulteta u Beogradu, poginuo je u 22.godini života. Bio je sin solunskog ratnika kojeg je odhranila samohrana majka i vaspitavala kao neprikosnovenog borca za pravdu. Kao takav, rano se priključio naprednom pokretu i u saradnji sa narodnim herojem Dobrivojem Radosavljevićem Bobijem razvio partijsku organizaciju u Timočkoj Krajini neposredno pred izbijanje 2. svetskog rata. Bio je član KPJ i rukovodilac SKOJ-a za Timočku Krajinu. Poginuo je kao komesar Krajinskog NOP odreda i rukovodilac vojnog komiteta OK KPJ za Zaječar. Na mestu pogibije podignuto je spomen obležje, a posmrtni ostaci Ljubomira-Ljube Nešića pohranjeni su 1962.godine u Spomen kosturnici borcima NOR-a i Crvene armije u Zaječaru. U čast Ljube Nešića, najlepša škola u gradu na Timoku, u zgradi bivše zaječarske Gimnazije, koju je pohađao, nosi njegovo ime. Povodom Dana škole, učenici i nastavnici, sa članovima SUBNOR Zaječar, položili su buket cveća na bistu narodnom heroju Ljubi Nešiću u centru grada. Posle polaganja cveća, deca i članovi SUBNOR organizovali su zajednički program na kojem su evocirane uspomene na čuvenog zaječarskog studenta, pesnika, revolucionara i patriotu Ljubomira-Ljubu Nešića.

Zajecar skola Ljuba NesicZajecar skola Ljuba Nesic 2Zajecar skola Ljuba Nesic 3Zajecar skola Ljuba Nesic 4Zajecar skola Ljuba Nesic 5

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama