);
Breaking News

Pola veka borskog Instituta

Bor, 22. decembar

Autor: B.F.

Institut za rudarstvo i metalurgiju, ranije Institut za bakar, obeležio je juče, u dvorani Muzičke škole u Boru, 50 godina postojanja i uspešnog naučno-istraživačkog rada. Svečanosg je počela intoniranjem državne himne. O razvojnom putu i značaju ove jedine naučne kuće za rudarstvo i metalurgiju u Srbiji govorio je prof. dr Vlastimir Trujić, direktor Instituta.

-Osnovan 1962. kao jedinstvena naučno-istraživačka organizacija, danas je izrastao u modernu i savremenu insntituciju najveći doprinos dajući u razvoju RTB Bor.  Od 2007. Institut je u državnom vlasništvu, stalno sarađujući sa privredom i negujući međunarodnu saradnju stiče ugled u Evropi i svetu. Da bi postigli tako zavidan uspeh najviše dugujemo generacijama zaposlenih čije ogromno znanje može da posluži za putokaz onima koji dolaze-naglasio je dr Trujić podsećajući da “osnovnu delatnost čine primenjena i razvojna istraživanja usmerena ka zadovoljenju potreba neposrednih korisinika, kao i osnovna istraživanja”.

Svečanosti su prisustvovali nekadašnji naučni radnici i rukovodioci u Institutu proteklih pola veka, kao i gosti iz zemlje i inostranstva. U prvom redu našli su se i bivši direktori, doktori nauka i priznati privrednici Rade Čolić, Rade Kojdić, Čedomir Knežević, dok je dr Nedeljko Magdalinović bio odsustan iz zdravstvenih razloga.

Povodom jubileja izdata je ukusno uređena, vredna monografija koju je priredila dr Ana Kostov.

Svecana akademija Institut 2Svecana akademija Institut 1Svecana akademija Institut 3Svecana akademija Institut 4Svecana akademija Institut 5Svecana akademija Institut 6Svecana akademija Institut 7

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama