Promovisana trilogija privrede Timočke krajine

Bor, Zaječar, 22. decembar

Autor B.F.

U amfiteatru Fakulteta za menadžment u Zaječaru juče je predstavljena knjiga grupe autora na čelu sa Božinom Jovanovićem „Knjiga o promenama –  trologija privrede Timočke krajine“. O knjizi su govorili prof. dr Mića Jovanović, prof. Miodrag Đurđević,  recenzent Dušan Ivanić, dr Miodrag Petković, Bratislav Đorđević i Dejan Tošić, predsednik Privredne komore Zaječar.

Knjiga vrvi od podataka, analiza, izveštaja, komentara o privrednoj „slici i prilici“ Timočke krajine od 1945. godine. Od 100.000 zaposlenih u osam opština ovog dela Srbije spalo se na 50.000. U uvodniku „Reč na početku“ doslovno stoji: „ Događa se bezočna otimačina, prodaja i preprodaja narodne imovine bez smisla i cilja, korupcija  buja, bezobrazluk zloslutno nasrće, državna kasa sve praznija…“ To je bio i povod da se napiše „Knjiga o promenama“ koju je osmislio i svojski se za njen sadržaj založio, pred kraj života, Božin Jovanović, nekadašnji (celu jednu deceniju), po mnogima najuspešniji generalni direktor RTB Bor, predsednik Privredne komora Jugoslavije, graditelj i humanista. Uspeo je sa agilnim i iskusnim saradnicima, Miodragom Đurđevićem i Bratislavom Đorđevićem da  prikaže stanje i kretanje u privredi Timočke krajine od 1945. do 2010. godine. Knjiga ima tri dela, prvi je prikaz posleratne obnove i razvoja do 1990., drugi je sunovrat, treći najobimniji i najznačajniji jeste „Svetlost na kraju tunela“, gde se ukazuje na obnovljene i nove razvojne mogućnosti. Ovaj region, piše u početku, ima značajne potencijale, u prvom redu rudno bogatstvo, plodna polja, moćni Dunav, šumsko blago, planine, banje, kvalifikovana radna snaga.

Vredi se zadržati na konstatciji: „Sliku sudbine Timočke krajine juče, danas, sutra slikovito prikazuje grafikon proizvodnje bakra u Basenu Bor od 1944. do danas. Fantastičan uspon od 150.000 katoda u vreme socijalizma smenio je sunovrat do neverovatnih 9.000 tona  i opštu pustoš u prerađivačkim kapacitetima. Sudbina i ostale privrede je slična, gotovo podudarna.

Govoreći u kontekstu sadržaja knjige, prof. dr Mića Jovanović istakao je da je neshvatljivo da danas jedan ministar u Vladi Srbije predlaže ukidanje privrednih komora, asocijacija koje u celom svetu jačaju i dobijaju na značaju. Ne može da se zaboravi ni vreme nakon 2000. godine kada je tadašnji premijer dr Zoran Đinđić sve učinio da se drastično smanji proizvodnja bakra i otpusti 5.000 radnika kako bi se RTB budzašto prodao strancima.

Da knjiga izađe u javnost najviše su pomogli Fakultet za menadžemt Zaječar i Regionalna privredne komora Zaječar. U pripremi su nova izdanja iz zaostavštine neumornog Božina Jovanovića koji nas je zauvek napustio pre dve godine.

Promocija knjige Bozin Jovanovic 1Promocija knjige Bozin Jovanovic 2Promocija knjige Bozin Jovanovic 3Promocija knjige Bozin Jovanovic 4Promocija knjige Bozin Jovanovic 5Promocija knjige Bozin Jovanovic 6

Share

One thought on “Promovisana trilogija privrede Timočke krajine”

Ostavite odgovor