);
Breaking News

I u Vladi slušaju rudarsku himnu „Ne može nam niko ništa“…

Bor, 24. decembar

Ukoliko vam je ovih dana hladno da šetate po gradu u potrazi za slobodnim mestom u kafiću, ili su vam ta mesta postala dosadna, mogli biste da se uputite ka Boru i kafu popijete u kafiću 400 metara ispod zemlje, piše Alo.

Na jednu takvu avanturu uputili smo se i mi, a naš domaćin bio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB „Bor“, u čijem se vlasništvu i nalazi ovaj kafić na 11. horizontu borske Jame.

Zajedno sa Spasovskim krenuli smo put Jame, koja je svega nekoliko kilometara udaljena od samog centra grada, gde su nas sačekali radnici i poslovodstvo ovog dela rudnika, koji svakodnevno bez imalo straha ulaze u dubine i do 700 metara ispod zemlje. Uz rudarski pozdrav „srećno“, potpuno opremljeni ulazimo u lift i krećemo ka kafiću.
– To je ideja rudara ove jame, koji su od jednog ovakvog mesta zamislili i uspeli da naprave jednu pravu atrakciju – rekao nam je naš domaćin dok smo se liftom spuštali.
– Dobrodošli u naš mali i skromni kafić koji ima svega 65 kvadrata, ali veliku dušu. Ovde silazim kad god mi to obaveze dozvoljavaju, jer volim da budem tu s mojim radnicima. Ovo mesto volim jer se kuva najbolja kafa, to ćete se već i sami uveriti – upoznaje nas s prednostima kafića Spaskovski.
Razgovor je tekao opuštenim tokom, pa nam se domaćin pohvalio dobrim rezultatima, ali i dodao da su do njegovog dolaska i borski i majdanpečki rudnici imali jako lošu proizvodnju.

– Nije to hvalisanje, sada radnici imaju 40 do 200.000 dinara platu. Mi smo kompanija koja je prošlu godinu završila s dobitkom od 41 milion dolara, a ovu verovatno sa 50 miliona. Ovo neka bude poziv stručnjacima da dođu i rade kod nas, da sve ovo još poboljšamo – bio je jasan naš domaćin.
Kao i svakog uspešnog menadžera, i njega prate brojne prozivke medija, koje ga, kaže, više ne dotiču.

– U početku sam se nervirao, ali više ne, od kada sam shvatio Andrićevu izreku „U selu se ne gađaju kućerci, već crkveni toranj“, ali i onu narodnu „Za dobrim konjem prašina se diže“, ali sam ja tu prašinu, zahvaljujući mojim rudarima i njihovim kompresorima, oduvao i nastavio još jačim galopom – kroz smeh navodi Spaskovski.

Rudarska himna – „Ne može nam niko ništa“

Direktor RTB „Bor“ važi za pravog veseljaka koji voli da se lati mikrofona i uveseljava prijatelje.
– Svi, od rudara, topioničara, električara, metelaca, flotera, pa do Vlade Srbije, koja pomaže razvoj rudnika, vole da čuju rudarsku himnu „Ne može nam niko ništa“ – zapevao nam je kratko, domaćinski, Blagoje Spaskovski, a od ljubaznih radnika Jame na poklon smo dobili kamen bogat zlatom, bakrom i srebrom, koji su toga dana iskopali.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama