Branko Dragaš: RTB ne treba prodavati

Bor, 26. decembar

Autor: B.F.       

U organizaciji Udruženja građana „Istok” na čelu sa Sinišom Lađevićem, sinoć je, u Domu kulture u Boru, organizovano predavanje na kome je o “Uspehu u privedi i društvu” govorio naš poznati ekonomista evropskog glasa i koordinator Strategije o RTB Bor, Branko Dragaš. Priznati stručnjak je odgovarao i na mnogobrojna pitanja građana Bora.

-Srbija ima mogućnosti da izađe iz krize, ali moraju se povući brzi i efektni potezi. Ne smemo dočekati ni scenario Slovenije, a tek Grčke. Moramo gledati u sebe i svoje resurse koji nisu mali. Svetom vlada 13 oligarha i ceo svet je, od Evrope i posebno Amerike, u velikoj  ekonomskoj krizi, tek se velike zemlje, od Italije, Nemačke, Španije, Portugala, Francuske sve do SAD, nalaze u dugovima merenim hiljadama milijardi dolare i evra. Možemo da uđemo u EU, ali tek za 50 godina, jer i države iz tog sistema grcaju u problemima od zaduženosti do nezaposlenosti i to se neće tako brzo zaustaviti. Na drugoj strani, Srbija nikad neće ostati bez podrške Rusije i Kine. Moramo se okrenuti i dijaspori, gde je čak 5 miliona naših ljudi. Oni su izvan matice i nisu od koristi. I to je ogroman resurs uz naše mlade, talentovane i stručne ljude-naglasio je Dragaš apelujući na štednju, ukidanje svih državnih agencija i “manje hapšenja, više oduzimanja nelegalno stečene imovine“. Jer, kada bi konfiskovali nezakonito stečeno mnogim tajkunima i bogatašima, država bi postala jača i neuporedivo stabilnija, što je i osnovni cilj. Danas smo u situaciji, ne samo ovde, da se bogati još više bogate, a siromašni još više siromaše.

-Moguće je da uskoro nestane budžetskih para za penzije, milion je nezaposlenih, u privredi radi samo 400.000 radnika, državni aparat je pretežak i on mora da se smanji, od lokalnih samouprava naviše. Nedovoljno koristima znanja i savremenu tehniku. U privedi ne smemo da forsiramo politiku, nego isključivo struku. Uplitanje politike u sve pore života jeste neminovno, ali i tu mora da se nađe “crta” kako bi se došlo do napretka-podsetio je Dragaš.

On nije želeo da odgovara na pitanja o sudbini RTB Bor nakon završetka procesa restruktuiranja, “jer nema pouzdane infromacije”, ali je podsetio da je dobro što kombinat bakra nije prodat. Da je otišao “na doboš” Bor i RTB danas bi bili pustinja. Zato Basen treba da bude bar 51 odsto u državnom vlasništvu jer je to dobro za Srbiju.

Branko DragasBranko Dragas 2Branko Dragas 3

Share

Ostavite odgovor