);

Da li će i u Timočkoj krajini doći do bojkota ribolovaca?

Bor, Beograd, 15. januar

Izvor: Zov

jezero ribol 12.3. ok 2

Nezadovoljna situacijom na većini voda u Srbiji, grupa ribolovaca, organizovanih na društvenim mrežama, pokrenula je akciju bojkota kupovine ribolovačkih dozvola za 2013. godinu.

Sudeći po komentarima na ribolovačkim forumima i sajtovima, ova ideja naišla je na odobravanje ribolovačke javnosti koja je ogorčena zbog katastrofalne situacije na većini ribolovnih terena u našoj zemlji.

– Naš osnovni cilj je da nadležnim državnim instituacijama i korisnicima ukažemo na probleme i ponudimo rešenja. Većina nas je i ranije bila aktivna u tom smislu, ali dosadašnje akcije, apeli i brojni tekstovi objavljeni u poslednjih deceniju i po u medijima nisu imali značajnije efekte. Kad ih suočimo sa bojkotom kupovine dozvola, od kojih upravljači ostvaruju najznačajnije prihode, verujemo da će se konačno krenuti sa rešavanjem problema – kaže Goran Tokić iz Niša, glavni urednik magazina „Spin&Fly“ i jedan od pokretača akcije.

Haos na vodama
Ovakav način borbe protiv haosa na vodama sa kojim se već dugo suočavaju ribolovci podržavaju čak i pojedini korisnici. Predstavnik jednog od većih upravljača, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman, kaže da je stanje na našim vodama sve gore i da, osim samih ribolovaca, najviše ispaštaju upravo korisnici koji dobro obavljaju svoj posao.

– Mi se zaista trudimo, ali ne možemo protiv toliko paralisanog sistema. Šta nam vredi što naši ribočuvari stavljaju glavu u torbu hvatajući ribokradice, kada ih sudovi oslobađaju ili kažnjavaju simbolično? Treba pooštriti kaznenu politiku, kontrolorima dati veća ovlašćenja, nagraditi rad i kazniti nerad. Verujte, kada prvi strujaroš završi iza rešetaka i u zatvoru provede godinu dana, njegove „kolege“ će dobro razmisliti pre nego što krenu da ponovo kradu ribu! Ako će ovaj bojkot doneti promene u tom smislu, zašto da ga ne podržimo? Ionako je već dogorelo do nokata – kaže sagovornik.

Brojni zahtevi
Jedna od stvari koje organizatori pokušavaju da promene jeste i zakonska obaveza koja ribolovca primorava da dozvolu kupi isključivo u mestu prebivališta.

– Na taj način, upravljači su javno promovisani u monopoliste. Hteo-ne hteo, dozvolu moram da izvadim u svom gradu i niko ne pita da li sam zadovoljan onim što za tih 6.000 dinara koliko košta dozvola, navodno dobijam. Ako su vode u mojoj blizini opustošene, primoran sam da odlazim na udaljenije terene gde korisnici vode brigu o ribljem fondu. Zašto ja i moje kolege ne bismo mogli da „nagradimo“ takve upravljače tako što ćemo od njih kupiti dozvolu – pita se Tokić.

Osim sprečavanja krivolova i ribokrađe, od nadležnih se traži i da se angažuju na sprečavanju uništavanja ribljih staništa, pre svega tako što će sankcionisati zagađivače, ali i ilegalnu i polu-legalnu eksploataciju šljunka i peska iz reka. Bojkotom se zahtevaju i kontrola privrednog ribolova, izrada dugoročnog plana za očuvanje ribljeg fonda na nivou Srbije i još mnogo stvari kojima se zakonodavac do sada nije ni bavio ili se bavio samo na papiru. Pored toga, zahteva se i da se pri budućem donošenju zakona i propisa najzad konsultuju i sami ribolovci, odnosno njihovi predstavnici, što do sada nikada nije bio slučaj.

Organizatori posebno naglašavaju da se poziv ne odnosi na ribolovce koji su zadovoljni situacijom na svojim vodama, a takvih na sreću još ima.

– Takve kolege pozivamo da što pre kupe dozvolu i na taj način pomognu svojim upravljačima. Na sve ostale apelujemo da ne krše zakon pecajući bez dozvole, već da se do kraja bojkota uzdrže od ribolova – govori Goran Tokić i dodaje da bi nadležni ovu akciju trebalo da shvate kao bojkot upozorenja.

Ukoliko se ne krene sa rešavanjem mnogobrojnih problema, sledeće godine će se loši korisnici suočiti sa totalnim bojkotom kupovine dozvola – zaključuje Tokić.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !