);

Prekomponovanje vlasti čekaju Knjaževac i Majdanpek

Bor, Beograd, 15. januar

SNS, SPS i URS saglasili se da se ubrza prekomponovanje preostale vlasti na lokalu. Sledeće nedelje rokade u Požarevcu i Smederevu, rok svima dva meseca, pišu Večernje novosti.

Najkasnije za dva meseca biće razvrgnute postojeće koalicije u najmanje 20 opština i u njima će biti ustoličena vlast po uzoru na onu na republičkom nivou.

Kako ”Novosti” saznaju, to su na sastanku u sredu dogovorili partijski operativci SNS i SPS, a u narednim danima ovu strategiju detaljno će da razrade sa URS.

Biće uglavnom ”minirani” temelji lokalnih saveza u kojima je stožer DS i takav scenario već je pripremljen za Smederevo i Požarevac, gde će doći do promena možda već sledeće nedelje.

Iako je prvobitno bilo dogovoreno da se prekomponovanje vlasti završi do kraja 2012, rečeno nam je da taj tempo nije ispoštovan zbog usvajanja opštinskih budžeta. Jer, partneri u državnoj vlasti nisu hteli da građani ispašataju zbog rokada.

Radomir Nikolić, šef Izvršnog odbora SNS, uverava nas da će biti nastavljen trend upodobljavanja lokalnih vlasti sa onom u državi, gde god je to moguće.

– Preporučili smo svim lokalnim odborima da uspostave saradnju sa SPS i URS i da u skladu sa konkretnim situacijama naprave koalicione sporazume – rekao nam je Nikolić.

Branko Ružić, prvi čovek IO SPS, kaže nam da njegova partija nije kočnica za preslikavanje vlasti.

– Kao korektni partneri činimo sve da se dogovor sprovede u delo. Ali, i pored nesporne političke volje, u nekim sredinama postoje matematički limiti za to.

Vladimir Ilić, zamenik predsednika URS, tvrdi da su glavna prepreka za prekrajanje koalicija lični animoziteti na lokalu.

– Tamo je manje ideoloških odrednica i zato je nemoguće svuda uniformno da se preslika vlast sa republičkog nivoa. Trebalo bi da se razmišlja o promeni izbornog sistema i da se gradonačelnici biraju direktno, a da vlast skupština bude organičena – preporučuje Ilić.

Za razliku od Smederevaca i Požarevljana, koji će uskoro dobiti nove ”kormilare”, u Šapcu i Somboru će preslikavnje ići teško. Kod ”čivijaša” sve je zakomplikovao novembarski prelet sedam odbornika URS u DS čime je matematika zaustavila pregovore. Ali, prvi čovek SNS u Šapcu Dragan Tomić kaže nam da će do kraja meseca napraviti vladajuću koaliciju, koju će činiti još SPS, URS, DSS i možda SPO.

Potpredsednik SPO Žika Gojković optužuje SPS da u njegovom Somboru ne žele da raskinu pakt sa DS i priđu novom bloku koji osim njegove partije čine i SNS, URS, i grupa građana ”Bolji Sombor”.

Na preslikavanje čekaju još i Knjaževac, Beočin, Nova Varoš, Ivanjica, Majdanpek, Sremski Karlovci, Varvarin, Stara Pazova, Prijepolje…

Оставите одговор