);

I Slatina hoće da meri zagađenost vazduha

Bor, Slatina, 17. januar

Meštani sela Slatina poslali su Ministarstvu energetike razvoja i životne sredine,direktoru RTB-a Bor Blagoju Spaskovskom, Ekološkom savezu i Ekoagendi 7/1935 Bor zahtev da se u njihovom selu postavi automatska merna stanica za merenje sumpor dioksida, arsena i ostalih štetnih sastojaka u topioničkom dimu.

Slatina spada u red najzagadjenijih i najugroženijih sela u borskoj opštini kako po aero tako i hidrozagadjenosti. Velika koncentracija topioničkog dima često dovodi do stradanja kako poljoprivrednih useva i voćnjaka, tako i pčela. Tokom 2012. godine veliki broj košnica i pčela je uništeno od topioničkog dima. Koncentracija teških metala u urinu i krvi stanovnika Slatine su mnogo veći nego u drugim mestima, što značajno ugrožava njihovo zdravlje.

U dva navrata, početkom 2012. godine, generalni direktor RTB-a Bor je obećao mernu stanicu za Slatinu, ali to još nije realizovano, niti se zna kada će obećanje biti ispunjeno.  Zato upućujemo ovu peticiju sa potpisima jednog broja građana, mada svi isto mislimo. Ako zatreba, svi ćemo se potpisati, ali i preduzeti radikalnije mere.

potpisi 1potpisi 2potpisi 3potpisi 4

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !