);
Breaking News

Bor: Promovisana trilogija privrede Timočke krajine

Bor, 22. januar

Autor: M.C.

U Narodnoj biblioteci u Boru sinoć je predstavljena knjiga grupe autora na čelu sa Božinom Jovanovićem „Knjiga o promenama –  trilogija privrede Timočke krajine“. O knjizi su govorili prof. dr Rodoljub Jovanović, prof. Miodrag Đurđević, Bratislav Đorđević, recenzent Dušan Ivanić i dr Nebojša Radmilac. Promociju je vodila Vesna Tešović, direktor borske biblioteke. Svoje stihove o Timočkoj krajini čitao je Nebojša Simeonović.

Knjiga vrvi od podataka, analiza, izveštaja, komentara o privrednoj „slici i prilici“ Timočke krajine od 1945. godine. Od 100.000 zaposlenih u osam opština ovog dela Srbije spalo se na 50.000. U uvodniku „Reč na početku“ doslovno stoji: „ Događa se bezočna otimačina, prodaja i preprodaja narodne imovine bez smisla i cilja, korupcija  buja, bezobrazluk zloslutno nasrće, državna kasa sve praznija…“ To je bio i povod da se napiše „Knjiga o promenama“ koju je osmislio i svojski se za njen sadržaj založio, pred kraj života, Božin Jovanović, nekadašnji (celu jednu deceniju), po mnogima najuspešniji generalni direktor RTB Bor, predsednik Privredne komore Jugoslavije, graditelj i humanista. Uspeo je sa agilnim i iskusnim saradnicima, Miodragom Đurđevićem i Bratislavom Đorđevićem da  prikaže stanje i kretanje u privredi Timočke krajine od 1945. do 2010. godine. Knjiga ima tri dela, prvi je prikaz posleratne obnove i razvoja do 1990., drugi je sunovrat, treći najobimniji i najznačajniji jeste „Svetlost na kraju tunela“, gde se ukazuje na obnovljene i nove razvojne mogućnosti. Ovaj region, piše u početku, ima značajne potencijale, u prvom redu rudno bogatstvo, plodna polja, moćni Dunav, šumsko blago, planine, banje, kvalifikovana radna snaga.

Vredi se zadržati na konstataciji: „Sliku sudbine Timočke krajine juče, danas, sutra slikovito prikazuje grafikon proizvodnje bakra u Basenu Bor od 1944. do danas. Fantastičan uspon od 150.000 katoda u vreme socijalizma smenio je sunovrat do neverovatnih 9.000 tona  i opštu pustoš u prerađivačkim kapacitetima. Sudbina i ostale privrede je slična, gotovo podudarna“.

Da knjiga izađe u javnost najviše su pomogli Fakultet za menadžment Zaječar i Regionalna privredna komora Zaječar. U pripremi su nova izdanja iz zaostavštine neumornog Božina Jovanovića koji nas je zauvek napustio pre dve godine.

Promocija knjige Bozina Jovanovica 1Promocija knjige Bozina Jovanovica 2Promocija knjige Bozina Jovanovica 8Promocija knjige Bozina Jovanovica 9Promocija knjige Bozina Jovanovica 11Promocija knjige Bozina Jovanovica 3Promocija knjige Bozina Jovanovica 5Promocija knjige Bozina Jovanovica 7Promocija knjige Bozina Jovanovica 10Promocija knjige Bozina Jovanovica 4

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama