);
Breaking News

Sutra otvaranje izložbe „Srbija na karti Evrope i sveta“

Bor, 23. januar

Ova značajna izložba danas je već postavljena. Autori izložbe su u Narodnoj biblioteci Bor od 11 h.

Sutra, 24. januara u 13 h je svečano otvaranje. Govoriće upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić.  Izložba će u Boru biti do 18. februara.

Autori izložbe su: dr Olivera Stevanović i Maša Miloradović (Odeljenje posebnih fondova NBS).

Bogatu i vrednu kartografsku zbirku Narodne biblioteke Srbije čini oko 35000 listova karata, atlasa u reljefa koji se čuvaju u odeljenju posebnih fondova. Kartografski materijal predstavljen je ne samo kao dokument vremena u kome je nastao, kao izvor za istoriografska, kartografska, toponomastička i druga izučavanja, već i zbog svoje umetničke i estetske vrednosti.

Deo zbirke predstavljen na ovoj izložbi čine karte i atlasi koji po teritorijalnom principu pokrivaju Republiku Srbiju u današnjim granicama, bez obzira na poreklo autora, sastavljača ili države izdanja, i čine najvažniji i najvredniji deo kartografske zbirke i deo koji predstavlja nacionalni fond.

Predstavljene su najstarije karte stranih autora na kojima se pojavljuje toponim Srbija (od 1580. godine), dela srpske kartografije iz 19. veka, kao i kartografske predstavnj Srbije koje prate promene u 20. veku, pa sve do ponovnog konstituisanja kao samostalne države na početku 21. veka.

Ovom izložbom Narodna biblioteka Bor povezuje dva velika nacionalna praznika, Svetog Savu, što je istovremeno i Dan biblioteke, i Sretenje – Dan državnosti Srbije.

izlozba

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama