);
Breaking News

Otvorena kapitalna izložba „Srbija na karti Evrope i sveta“

Bor, 24. januar

Autor: M.C.

Borani su danas, u Narodnoj biblioteci, imali posebnu priliku da prisustvuju otvaranju reprezentativne izložbe, u organizaciji Narodne biblioteke Srbije, „Srbija na karti Evrope i sveta“. Reč je o neponovljivom i neprocenjivom kulturnom blagu koje će narednih mesec dana, sem Beograda, videti i građani Bora.

-Ovo je jedinstven doživljaj i milo mi je što Bor može da vidi ovu dragocenu postavku. Eksponati su od ogromnog, neprocenjivog značaja. Nakon Bora, cela postavka odlazi u bibliotečki trezor u Beograd i pitanje je da li će više ikada biti predočena široj javnosti. Posebnu pažnju treba obratiti na Merkatorov atlas s početka 17. veka, koji postoji u svega pet primeraka u čitavom svetu, i predstavlja jedan od najznačajnijih atlasa u istoriji čovečanstva i najvredniji eksponat izložbe, kao i kartu Jovana Cvijića sa njegovim ličnim beleškama. Ovo je i jedinstveni dar borskoj bibilioteci za njen rođendan, za Svetog Savu-rekao je, otvarajući kulturni događaj decenije,  Dejan Ristić, upravnik Narodne biblioteke Srbije naglašavajući da je Narodna biblioteka u Boru uzor ostalima u Republici i da zaslužuje najvrednija priznanja. Vesna Tešović, direktor borske biblioteke, izrazila je da želju se na ovaj način spoje dva velika nacionalna praznika, Sveti Sava i Sretenje – Dan državnosti Srbije, kao i da svi zainteresovani mogu posetiti izložbu do 18. februara. Detaljna objašnjenja o svim eksponatima, posetiocima su nadahnuto objašnjavali autori izložbe, dr Olivera Stevanović i Maša Miloradović iz Odeljenja posebnih fondova NBS.

Izložbi su prisustvovali predstavnici kulturnih institucija i pomoćnici predsednika Opštine, kao i mediji od kojih se, naglašeno je, očekuje da daju vredan doprinos jednoj ovakvoj, retko viđenoj manifestaciji u lokalnim sredinama.

Izlozba Srbija karte 6Izlozba Srbija karte 1

Merkatov atlas
Merkatov atlas

Izlozba Srbija karte 2Izlozba Srbija karte 3Izlozba Srbija karte 4Izlozba Srbija karte 7Izlozba Srbija karte 8

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !