Skuplja struja tek kad prođe zima

Bor, Beograd, 4. februar

Uprkos ranijim najavama da će struja od februara poskupeti 10 do 12 odsto, potrošačima će uvećani računi stići, kako saznaje “Blic”, tek na kraju grejne sezone.

Razlog odlaganja datuma poskupljenja je, kako nam je potvrđeno, u dužini procedure koju predviđa Zakon. Naime, Upravni odbor “Elektroprivrede” bi sutra trebalo da donese odluku o formiranju preduzeća kome bi Vlada poverila poslove javnog snabdevača, što je prvi od nekoliko koraka koji prethode poskupljenju struje.
– Na formiranje tog privrednog društva najpre mora Vlada kao osnivač EPS-a da da saglasnost, a potom da ga odredi za javnog snabdevača, kako bi ono od Agencije za energetiku zatražilo licencu za obavljanje ove delatnosti. Tek po dobijanju licence podnosi se zahtev Agenciji za korekcijom cene, koja o tome donosi konačnu odluku – objašnjavaju u EPS-u.

Da bi struja mogla da poskupi od 1. marta, čitav posao koji predviđa zakon, morao bi biti završena u narednih desetak dana. Elektroprivreda je, naime, dužna i da potrošače o povećanju cena obavesti dve nedelje pre nego što nove cene stupe na snagu. Upućeni, međutim, procenjuju da ceo ovaj proces može da potraje oko mesec dana, što znači da je realnije očekivati da struja poskupi tek u aprilu.

U prilog ovoj tezi govori i podatak da još nije završen ni novi tarifni sistem. I uredba o energetski zaštićenom kupcu nalazi na doradi, a prema najavama iz Ministarstva energetike, biće usvojena za 10 do 15 dana.

Share

Ostavite odgovor