);

U Srbiji 4.000 nelegalnih deponija

Bor, Beograd, 6. februar

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, IMPACT projekat, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ (GmbH), sutra, 7. februara, u Beogradu, potpisaće sporazume o saradnji u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama sa opštinama Aleksandrovac, Bela Crkva, Krupanj, Kuršumlija i Svilajnac. Tim povodom biće organizovana konferencija za novinare u Medija centru na Terazijama. U informaciji dostavljenoj novinarima analizira se upravljanje otpadnim vodama u Srbiji.

Potreba da se poboljša upravljanje otpadom i otpadnim vodama u Srbiji je urgentna. Prikuplja se manje od 70 odsto komunalnog otpada koji uglavnom završava bez tretmana na više od 4.000 nelegalnih ili nekontrolisana deponija. Od 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji, polovina (1,3 miliona) povezano je na kanalizaciju. A od 365 miliona kubnih metara otpadnih voda koje se ispuštaju samo 51 miliona kubnih metara tretirano je u 2009. godini. To neminovno dovodi do trajnog zagađenja lokalnih i prekograničnih voda i ugrožavanja zdravlja. Zato situacija s otpadom u srpskim gradovima zahteva značajna poboljšanja.

Ovih 5 opština postaće direktni korisnici projekta, od ukupno 15 koje su bile u najužem izboru, posle tromesečnih obuka i detaljne evaluacije njihovih organizaciono–upravljačkih, tehničkih i finansijskih kapaciteta. Dodatnih 10 opština (Alibunar, Apatin, Bogatić, Gadžin Han, Knić, Ljubovija, Merošina, Ražanj, Sokobanja i Vrnjačka banja) dobiće status privilegovanog partnera u smislu delimične tehničke podrške.

Cilj ovih sporazuma je osnaživanje kapaciteta opština u planiranju i rešavanju problema u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i primena inovativnih i ekonomski isplativih rešenja kroz koncept cirkularne ekonomije u kojoj se otpad i otpadne vode koriste kao resursi za reciklažu, ponovnu upotrebu ili proizvodnju energije.

Projekat je počeo u 2012. godini, trajaće do decembra 2017. i biće realizovan u dve faze, a svaka će trajati tri godine. Budžet projekta za prvu fazu (do 2014.) je 2,4 miliona evra.

U prvoj fazi IMPACT projekta do kraja 2014. godine opštine će intenzivno raditi na planiranju i izradi strategije u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama na osnovu izvedene početne procene

stanja, a u drugoj fazi projekta težište će biti na razvijanju ekonomski isplativih i u našim uslovima primenljivih rešenja, čije će izvođenje biti finansirano od strane nacionalnih i međunarodnih fondova. Glavni ciljevi su da ovih 5 opština usklade upravljanje otpadom i otpadnim vodama sa zakonodavstvom EU.

Građani će kroz razne akcije i svoje direktno učešće podići svest o značaju zaštite životne sredine ne samo u pogledu zdravijeg okruženja, već i u pogledu ekonomskog razvoja opštine stvaranjem novih radnih mesta u sektoru reciklaže, dobijanja energije iz biomase i drugih vrsta otpada.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !