);

Vlada Republike Srbije dala saglasnost za dodatno zaduženje RTB-a Bor

Bor, 8. februar

Za novu topionicu još 131,8 miliona evra

Izvor: Kolektiv, preneli naslovi.net

Republička vlada donela je zaključak da RTB Bor može da obezbedi sredstva za finansiranje preostalih obaveza iz Ugovora o izgradnji nove topionice u iznosu 131.795.000 evra i to dodatnim zaduženjem ili avansnom prodajom bakra i drugih metala iz postojećih ležišta raskrivke u Boru i Majdanpeku. – M. Živković: Prethodnim zaključcima vlada je već odobrila RTB-u zaduženje od 170 miliona evra, pa će sa dodatnim ukupna ulaganja u projekat „nova topionica“ biti 301.795.000 evra. Od te sume, za topionicu i fabriku sumporne kiseline predivđeno je 210.045.000 evra, a ostatak za radove u nadležnosti RTB-a poput izgradnje flotacije šljake, pogona za tretman otpadnih voda, energane
RTB. – Nakon prihvatanja izveštaja o dosadašnjoj realizaciji Ugovora o rekonstrukciji topionice i izgradnji nove fabrike sumporne kiseline, Vlada Republike Srbije donela je zaključak da RTB Bor može da obezbedi sredstva za finansiranje preostalih ugovornih obaveza u iznosu 131.795.000 evra. Nova sredstva, kako je navedeno u zaključku, RTB će obezbediti dodatnim zaduženjem ili avansnom prodajom bakra i drugih metala iz postojećih ležišta raskrivke u Boru i Majdanpeku.
– Prethodnim zaključcima vlada je ranije donela odluke da RTB može da se zaduži 170 miliona evra, pa će sa dodatnim zaduženjem ukupna ulaganja u projekat „nova topionica“ biti 301.795.000 evra. Od te sume, za topionicu i fabriku sumporne kiseline predivđeno je 210.045.000 evra, a ostatak za radove u nadležnosti RTB-a poput izgradnje flotacije šljake, pogona za tretman otpadnih voda, energane, prateće infrastrukture, pa sve do taksi, carina i osiguranja – izjavio je zamenik generalnog direktora RTB-a za investicije Milinko Živković.
Vlada je, kako je objasnio Živković, na predlog Ministarstva privrede i finansija, novim zaključkom praktično dozvolila Basenu da pribavi dodatna sredstva neophodna za završetak projekta. Ona po datoj specifikaciji iznose 131.795.000 evra, a od te sume je 40.045.000 evra predivđeno za dodatne lokalne radove koji su nadležnosti SNC Lavalina, generalnog projektanta i izvođača. – Topionica se projektuje i gradi parcijalno, pa je i projekcija finansija rađena na osnovu jediničnih cena i količina. Od SNC Lavalina su, dakle, stigli novi projekti i oni koštaju 40-ak miliona evra. Ostatak, odnosno 91.750.000 evra, namenjen je za prateće fabrike koje RTB mora da izgradi kako bi se dokazali i pokazali svi parametri zbog kojih se nova topionica gradi (iskorišćenje bakra 98 i sumpor-dioksida 98,5 procenata). U sve to nismo mogli da krenemo ranije jer smo tek sada dobili saglasnost, ali ćemo moći da odmah, u dogovoru sa konsultantima i kućom koja obavlja nadzor, frontalno počemo izgradnju svih pratećih objekata – kaže zamenik generalnog direktora RTB-a za investicije.
Osnovni radovi po projektu „nova topionica“ biće završeni do kraja ove godine, nova fabrika sumporne kiseline i ranije. Iako se u svetu takva priometalurška postrojenja uhodavaju po nekoliko meseci, negde čak i celu godinu, RTB će nastojati da to vreme skrati i da u prvim mesecima 2014. počne da radi punom parom i te prve godine preradi 300 hiljada tona koncentrata iz sopstvenih sirovina, onako kako je predviđeno i biznis-planom kompanije. Pun kapacitet i prerada 400 hiljada tona koncentrata godišnje očekuje se od 2016.
-Proizvodnja u Basenu iz godine u godinu raste, a finansijski rezultati se poboljšavaju. Od proizvodnje nepunih 10 hiljada tona katodnog bakra koju smo imali 2004, kada je ukupno dato 1,7 miliona tona iskopina, prošle godine došli smo do 47,5 miliona tona iskopina, odnosno dali 33 miliona tona raskrivke i oko 14 miliona tona rude. To je 19 puta više raskrivke, tri i po puta više bakra i rude, i šest puta više zlata! Tako se kretao i finansijski rezultat, pa smo od minusa „teškog“ 40,7 miliona dolara u 2004, postepeno u poslednje tri godine došli 2012. do plusa iz tekućeg poslovanja od oko 50 miliona dolara – kaže Milinko Živković.
Republička vlada preporučila je RTB-u i da u saradnji sa Ministarstvom finansija i privrede sprovede postupak pronalaženja konsultanta koji će menadžmentu pružiti stručnu podršku u definisanju razvojne strategije poslovanja, radi povećanja plasmana proizvoda i boljeg pozicioniranja na svetskom tržištu kroz podizanje nivoa konkurentnosti.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama