);

Neki proizvodi poskupljuju 40 odsto

Bor, Beograd, 9. februar

Pića, zimnica, kućna hemije ove nedelje u trgovinama skuplji i do 40 odsto. Najveći rast cena kod ribljih namaza. Poskupljenje jaja od narednog meseca, pišu Novosti.

UVOZNI sokovi, vina, razni namazi, konzervirana hrana, pojedine vrste domaće zimnice, keksa i bombona, kao i kućne hemije, samo su neki od proizvoda koji su poskupeli ove nedelje.

Većina proizvoda sa ove liste skuplja je od jedan do šest, sedam odsto, a neki uvozni artikli i do 40 odsto! Kao glavni uzrok dobavljači navode skuplje sirovine i troškove poslovanja.

– Krem „fineti“ od kilograma sa 650 poskupeo je na 700, a tegla barene paprike od 680 grama skuplja je za petinu i košta 157 dinara – kažu trgovci. – Uvozni „sovinjon“ od 0,75 litara umesto 554 košta 583. Za 10 odsto prodaju se skuplje neki omekšivači i sredstva za pranje posuđa, a deterdžent od tri kilograma „dečji sapun“ sa 456 „skočio“ je na 556 dinara.

Cene nekih artikala povećane su i do 40 odsto. To se pre svega odnosi na skuplje riblje namaze. Tako je tunjevina od 160 grama sa 265 poskupela na čak 389 dinara, a neke salate od 320 grama sada su 690 dinara, dok im je prethodna cena bila 496 dinara. Trgovci kažu da kod osnovnih namirnica – mleka i mesa tokom februara ne očekuju veća pomeranja cenovnika.

– U prvih pet meseci ove godine mogu se očekivati inflatorni pritisci zbog rasta cena pod kontrolom države, kao što su struja, gas, akcizna roba, dok u drugoj polovini godine može da dođe do pada cena – izjavio je Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja. – Ukoliko poljoprivredni rod bude prosečan, u uslovima opadajuće kupovne moći, koji je veliki teg proizvođačima i trgovcima da ne pomišljaju na neracionalno povećanje svojih cena, u 2013. se može očekivati jednocifrena stopa inflacije. Malo je, ipak, verovatno u projektovanim okvirima od 5,5 odsto, već je realnije računati sa rastom cena od 7,5 odsto.

Jaja će poskupeti već od sledećeg meseca, jer se u ovom periodu godine smanjuje broj nosilja. Za komad na tezgama sada treba platiti od devet do 14 i 15 dinara, a u supermarketima cena im ide i do 17 dinara.

– Početkom marta očekuje se blagi skok cena jaja na tržištu, koja će uoči Uskrsa da poskupe najviše 10 do 15 odsto, odnosno dinar, dva po komadu – kaže za „Novosti“ Dragiša Jović, direktor firme „Mikros“.

– Prema našim procenama, jaja će ove sezone opet biti znatno povoljnija nego lane, kada su pred Uskrs dostizala i 25 dinara po komadu.

KO JE SIROMAŠAN

AKO je želja Ministarstva trgovine da se u socijalnoj korpi nađu kvalitetni proizvodi, poput jogurta, mleka, hleba, pilećeg, junećeg, svinjskog mesa, ribe i sve ono što su neophodne dnevne potrepštine, onda ta akcija ima smisla – objasnio je Goran Popović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

– Pre socijalne korpe trebalo je napraviti socijalnu kartu koja bi tačno mogla da definiše korisnike te korpe i da bi se znao broj stanovnika kojima je ta korpa potrebna. Ako je zvanična potrošačka korpa 64.000 dinara, a prosečna plata oko 46.000, onda je pitanje da li smo svi mi socijalno ugroženi ili više od 50 odsto potrošača u Srbiji i ko ima pristup socijalnoj korpi.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !