Prvi sastanak tima za profesionalnu orijentaciju na lokalu

Bor, 11. februar

Autor: Nataša Ranđelović, koordinator TiPO Bor

U Opštini Bor, kao i u čitavoj Srbiji, već nekoliko godina radi se na razvoju sistema profesionalne orijentacije. Skoro sve osnovne škole u Boru formirale su svoje stručne timove i realizuju program profesionalne orijentacije po određenoj metodologiji, Kancelarija za mlade realizuje programe za učenike srednjih škola, a Nacionalna služba za zapošljavanje radi na profesionalnoj orijentaciji nezaposlenih. Škole su uspostavile saradnju sa preduzećima, a Opština je u Lokalnom akcionom planu zapošljavanja utvrdila svoj interes u razvoju profesionalne orijentacije. U ovom trenutku je važan zadatak da se svi društveni akteri povežu kako bi se razvile integrisane usluge u oblasti profesionalne orijentacije i time postigli bolji rezultati. U tom pravcu značajnu ulogu ima formiranje Tima za profesionalnu orijentaciju na lokalu (skraćeno TiPO).

Radi formiranja tima i dogovora o njegovom funkcionisanju održaće se prvi sastanak tima za PO u Velikoj sali Opštine Bor, 12. februara 2013. godine, sa početkom u 11h.

Projekat “Profesionalna orijentacija u Srbiji” sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije. Cilj projekta je uspostavljanje održivog i funkcionalnog sistema profesionalne orijentacije u svim osnovnim školama i kancelarijama za mlade u Srbiji u periodu od 2011. do 2015. godine, kako bi mladi bili osposobljeni da da promišljeno, valjano i realno odluče o izboru zanimanja a potom i obrazovanja, da planiraju karijeru i uključe se u svet rada.

U projektu učestvuju mnogi učesnici iz različitih sektora, jer je uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema profesionalne orijentacije u interesu celog društva. Takođe, projekat osnažuje mlade ljude da budu aktivni građani koji učestvuju u stvaranju bolje budućnosti za sebe, ali i šire zajednice.

Projekat se zasniva na dve komponente- u školi i van škole. U školi, školski timovi kreiranju radionice iz oblasti profesionalne orijentacije. U Kancelarijama za mlade, vršnjaci osposobljavaju mlade da nauče kako se bira zanimanje, planira karijera i traži posao.  Ciljna grupa ovog projekta su osnovci i srednjoškolci.

Share

Ostavite odgovor