);

Blagoje Spaskovski pokrenuo puč u Samostalnom sindikatu RTB i zaveo potpunu strahovladu u Boru

Bor, Beograd, 12. februar

Sloboda radnika – šta se dešava u Boru?

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski pokrenuo je puč u Samostalnom sindikatu RTB Bor i nasilno prevođenje njegovih članova u novu sindikalnu organizaciju, kako bi ugušio opoziciju samovoljnoj vladavini koju je, zahvaljujući podršci vlasti u Srbiji, zaveo u Rudarsko topioničarskom basenu i gradu Boru.

Generalni direktor RTB Bor i funkcioner SPS od 1990. do 2000. godine, Spaskovski se 2008. godine vratio na čelo RTB Bor pod okriljem G17+. Katastrofalni rezultati njegove druge vladavine Borom dugo su zataškavani zastrašivanjem opozicionih glasova i propagandnom kampanjom u kojoj je uprava Spaskovskog proglašavana privrednim čudom. Opštinsko veće Saveza samostalnih sindikata u Boru, na čelu sa Dragišom Trujkićem, ostalo je jedna od poslednjih institucija u celom Boru nad kojom Spaskovski nema kontrolu, zbog čega je izvršio pritisak na predsednika Samostalnog sindikata RTB Bor Ljubišu Miljkovića da istupi iz Saveza samostalnih sindikata i prevede njegovo članstvo u novi “Sindikat rudara Srbije”, čiju su registraciju kod Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike pokrenuli 20. novembra prošle godine.

Naporedo sa osnivanjem novog sindikata, a još uvek formalno delujući u sastavu Saveza samostalnih sindikata, Miljković je 8. januara ove godine isključio Dragišu Trujkića iz članstva u Samostalnom sindikatu, uz obrazloženje da Trujkić “tesno sarađuje i koordinira sa sindikatom Nezavisnost i Industrijskim sindikatom”.

Dakle, istovremeno dok pred nadležnim ministarstvom vodi postupak za formiranje “Sindikata rudara Srbije”, Miljković isključuje Dragišu Trujkića iz Samostalnog sindikata zbog saradnje sa drugim sindikalnim organizacijama u RTB Bor!

Dragiša Trujkić je na odluku o svom isključenju podneo žalbu sindikalnoj centrali, koja je usvojena i on je vraćen u članstvo Saveza samostalnih sindikata. Samostalni sindikat metalaca Srbije je 31. januara isključio Miljkovića iz svog članstva, međutim Miljković odbija da primi odluku o isključenju, a borska filijala KBC banke, u kojoj Samostalni sindikat RTB Bor ima račun, odbija da unese promenu ovlašćenog lica i omogućava isključenom članu Samostalnog sindikata da i dalje koristi sredstva ove organizacije.

Očigledna je namera inicijatora puča u sindikatu Blagoja Spaskovskog da pre gašenja Samostalnog sindikata RTB Bor i formiranja novog sindikata pod svojom kontrolom, zatre svaku mogućnost da se organizacija Samostalnog sindikata ponovo oformi i da Dragiša Trujkić nastavi sindikalni rad u RTB Boru. Već se počelo sa pritiscima i nasilnim učlanjivanjem i u ostalim preduzećima.

Prilikom osnivanja “Sindikata rudara Srbije” napravljene su brojne nepravilnosti koje otkrivaju njegovu pozadinu – počev od toga da su članovi Samostalnog sindikata prelazili u novu organizaciju pod pretnjom da će ostati bez posla, pa do falsifikovanih dokumenata da se “Sindikat rudara Srbije” pored Bora navodno osniva i u Medveđi i u Loznici, čime Spaskovski nastoji da prikrije da iza formiranja novog “sindikata” stoji isključivo njegov obračun sa Samostalnim sidnikatom u Boru. Zbog falsifikovanja potpisa sa navodnog zbora rudara u Loznici na kom je osnovana organizacija u sastavu “Sindikata rudara Srbije”, Samostalni sindikat je podneo krivičnu prijavu protiv Ljubiše Miljkovića.

U čitavoj situaciji posebno zabrinjava ponašanje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, koje je 3. decembra odbilo zahtev Ljubiše Miljkovića da registruje “Sindikat rudara Srbije”, ali iz formalnih razloga koji Miljkoviću omogućavaju da uredi zahtev i naknadno registruje fantomski sindikat. Ministarstvo nije cenilo dokaze koje im je 28. decembra 2012. godine dostavio Samostalni sindikat metalaca Srbije, da je uz zahtev za registraciju “Sindikata rudara Srbije” podneta falsifikovana dokumentacija sa navodnog zbora lozničkih rudara koji nikada nije održan, tako da je drugi Miljkovićev zahtev za registraciju “Sindikata rudara Srbije” prihvaćen. U ovom trenutku, Miljković je funkcioner dve sindikalne organizecije istivremeno – jedne koju uzurpira odbijanjem da primi odluku o isključenju, i druge koju je registrovao na osnovu falsifikovanih dokumenata. Najveću odgovornost za ovakvu situaciju snosi Ministarstvo rada, koje hitno mora da onemogući rad fantomskom sindikatu, dok nadležni organi ne utvrde sve činjenice o falsifikatima i ostalim nezakonitostima u postupanju Ljubiše Miljkovića, KBC banke i drugih pomagača Blagoja Spaskovskog u zavođenju potpune strahovlade u Boru.

U Beogradu, 11. februara 2013. godine

Savez samostalnih sindikata opštine Bor

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Učitelj neznalica i njegovi komiteti

Udruženje akcionara i radnika Srboleka

Udruženje za zaštitu prava radnika URANAK, Rakovica

Udruženje radnika i prijatelja Trudbenika

Udruženje malih akcionara IP Prosveta

Udruženje građana Ravnopravnost, Zrenjanin

Studentski kolektiv Odbrani Filozofski

Studentski kolektiv Odbrani Filološki

Share

3 thoughts on “Blagoje Spaskovski pokrenuo puč u Samostalnom sindikatu RTB i zaveo potpunu strahovladu u Boru

 1. Jel se vi zezazte ili su ovo stvarno neke organizacije?
  Kad se to stušti u Bor, brate, obrisaće i Blagoja i sve. 🙂

 2. Prvi s leva evo mene je sramota koliko se ulizuješ Sosi i ljudima oko njega. Do juče si ga pljuvao, a sada si se prodao za radno mesto.
  Ne pravi Sosa sindikat preko Ljubiše Miljkovića da brani interese radnika, već da bi branio svoje interese i interese šačice ljudi oko njega. I način na koji prave taj sindikat je skandalozan, falsifikuje se dokumentacija, radnicima se preti, ucenjuju se, sve sa ciljem da se učlane u Sosin sindikat. Pa gde ima da su direktori toliko zainteresovani za pravljenje sindikata.

 3. Na stranu to što misliš da znaš ko sam, a naravno, pojma nemaš.
  Koliko mrziš, govori tvoja reakcija kojom, čim se neko drzne da brani očigledno, ti ga nazivaš ulizicom.
  Ali ima istine u tome da je teško braniti očigledno. Jer, šta još reći kad je svakome jasno da je u poslenje tri godine grad lepši i uređeniji nego ikada u poslednjih 3o godina, da su rezultati koje RTB ostvaruje nekoliko puta bolji nego pre četiri, pet godina, kad su plate zaposlenih daleko iznad proseka u Srbiji, kad se gradi nova topionica… Onaj ko to ne želi da vidi može da izmisli hiljadu razloga za to, ali se sve svodi na puku mržnju i zavist prema onima koji su rezultate ostvarili jer sâmi to nisu umeli niti su verovali da je moguće.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !