);

Trujkić gladuje, sporazum sa Spaskovskim miruje

Bor, 19. februar

Autor: M.C.

Paf strajk gladju 1 Paf strajk gladju 2Paf strajk gladju 3Paf strajk gladju 4Paf strajk gladju 5

Do danas u podne, 24 sata nakon započetkog štrajka glađu Dragiše Trujkića, predsednika Opštinskog Samostalnog sindikata, u prizemlju zgrade Doma kulture, nema nikakvih promena: štrajkač razgovara sa posetiocima, ništa ne jede, samo pije vodu. Zatekli smo ga kako leži na sindikalnom službenom stolu pokriven ćebetom. Oko njega bilo je puno dnevnih i nedeljnih izdanja novina koje se, iako im to profesija nalaže, nisu pretrgle da objave bar čestitu vest. Izdvajaju se, koliko smo primetili, niške „Narodne novine“, odnosno dodatak „Timok“ i „Kurir“ (najvetrovatnije preuzet Tanjugov veći tekst sa fotosom). Ostali dnevnici kao da nisu ni čuli, ni videli, da u 21. veku sindiklani lider većinskog, reprezentativnog sidnikata štrajkuje glađu u centru radničkog i rudarskog grada i to zbog nepravdi prema njegovom sindikatu. Prozvani direktori RTB Bor koji na silu prave novi sindikat (navodno rudarski, u narodu poznatiji kao direktorski) ništa ozbiljnije ne preduzimaju da se problem razreši. Jutros je novinarima razdeljen blanko sporazum, nastao 17. fabruara, pre štrajka, između Dragiše Trujkića i Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB Bor. Spaskovski očigledno nije ispoštovao dogovoreno, jer sporazum niti je potpisao, niti pomogao u rešavanju nesporazuma. Da je do toga došlo, Trujkić ne bi, podseća, ni imao razloga za štrajk. Šta piše u ovom, za Trujkića i njegove kolege iz Samostalnog sindikata, važnom neformalnom dokumentu?

Prvo, da se HITNO vrati dokumentacija Samostalnom sindikatu RTB Bor – Grupa RBB Bor (Rudnici bakra Bor) uzurpirana od novoosnovanog Sindikata rudara Srbije sa sedištem u Boru, te da se vrati pečat i tekući račun sa svim do sada prispelim sredstvima, da se omogući regularno održavanje izbora u Samostalnom sindikatu RBB, da im se vrate i tehnički opreme sve njihove prostorije, da se prestane sa progonom ostalih sindikata i šikaniranjem i mobingom poverenika „samostalaca“, kao i da se poverenicima omogući profesionalno angažovanje do završetka sindikalnih izbora.

Za sutra je nezvanično najavljen dolazak Ljubisava Orbovića, predsednika Samostalnog sindikata Srbije u posetu Trujkiću koji je poznat i kao predvodnik u protestnim šetnjama do Beograda i Majdanpeka i okupljanjima zbog ranijih pokušaja sumnjivih privatizacija borskog kombinata bakra.

Share

3 thoughts on “Trujkić gladuje, sporazum sa Spaskovskim miruje

  1. Ajde se ti novinaru dogovori sam sa sobom prvo. Jel sporazum nije potpisan ili nije ispostovan? Ne moze i jedno i drugo. I zasto se trazi od direktora da sindikat vrati imovinu drugom sindikatu? Za takve stvari je valjda nadlezan sud. Na ovaj nacin ce se tesko izaci iz situacije, a u pitanju je zivot jednig coveka sa kojim se neko igra, a iz vesti se vidi da taj koji se igra svakako nije direktor RTB

  2. @ prvi s leva, pa ti se bas pravis ne upucen! Sve se vrti oko generalnog direktora, a svi su ostali njegove senke! Nemoj da se mnogo pravis pametan ili ti tako namecu da pises!

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama