U Boru predsednik sindikata štrajkuje glađu, javnost ćutanjem brani direktora RTB-a iako kompaniji preti katastrofa

Bor, 20. februar

Izvor: e-novine

Foto: M.C.

Paf strajk gladju 6Paf strajk gladju 7Paf strajk gladju 8

Rudarsko topioničarski basen Bor ove godine izlazi iz restrukturiranja, nakon čega ovo preduzeće više neće biti zaštićeno od naplate potraživanja. Prema podacima stručnjaka borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju i sindikata RBB Bor, ukupni dugovi, koje je najvećim delom napravila uprava pod kontrolom generalnog direktora Blagoja Spaskovskog, iznose preko milijardu evra. Posledice sunovrata RTB-a Bor neće snositi država Srbija, koja je preko Agencije za privatizaciji isključivo odgovorna za katastrofalno poslovanje RTB Bor u procesu restrukturiranja. Sve posledice će snositi radnici RTB-a Bor

Zatvoren put radnika RTB-a Bor do javnosti

Na konferenciji za štampu koju je u sredu 13. februara organizovalo veće Saveza samostalnih sindikata opštine Bor, predsednik veća Dragiša Trujkić je jasno rekao da iza formiranja fantomskog “Sindikata rudara Srbije” i pritisaka na radnike RBB Bor da se iščlane iz Samostalnog sindikata stoji generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, a rukovodilac stručne službe pravne pomoći Samostalnog sindikata Đorđije Klikovac se nadovezao na Trujkića rekavši da Blagoje Spaskovski nije samo direktor RTB Bor, nego je i “direktor opštine i direktor svih javnih preduzeća i ustanova”.

Međutim, stav Samostalnog sindikata i dokumentacija koja dokazuje njihove tvrdnje nisu našli put do javnosti, jer su beogradski mediji uglavnom ignorisali poziv za konferenciju za štampu, a RTV B92 je objavila vest pod naslovom “Sukob sindikata u RTB Bor”, ne pomenuvši ni jednom rečju umešanost generalnog direktora.

Samostalni sindikat RBB-a i Industrijski sindikat RBB Bor su 8. februara ove godine poslali zajednički dopis Aleksandru Vučiću u kom navode zloupotrebe Blagoja Spaskovskog i pozivaju prvog potpredsednika Vlade da u svoju borbu protiv organizovanog kriminala uključi i preispitivanje koruptivnih i štetnih poslova generalnog direktora RTB Bor, koji prete da kompaniju odvedu u propast, a nedavno je zabrinjavajuće podatke o drastičnim razmerama štete koju je RTB Boru pričinila uprava Blagoja Spaskovskog objavio i borski Institut za rudarstvo i metalurgiju. Dopis sindikata Aleksandru Vučićutakođe je predstavljen novinarima na konferenciji za štampu 13. februara, i takođe nije našao put do javnosti.

Snimak sa konferencije za medije veća Saveza samostalnih sindikata opštine Bor možete pogledati na sledećem linku.

Predsednik veća Saveza samostalnih sindikata opštine Bor Dragiša Trujkić u ponedeljak je stupio u štrajk glađu sa zahtevom da se prekine nasilje nad radnicima i da Vlada preispita navode sindikata i stručnjaka sa Instituta za rudarstvo i metalurgiju o zloupotrebama i štetnom poslovanju uprave RTB Bor.

Dnevnik štrajka glađu

Rudarsko topioničarski basen Bor ove godine izlazi iz restrukturiranja, nakon čega ovo preduzeće više neće biti zaštićeno od naplate potraživanja. Prema podacima stručnjaka borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju i sindikata RBB Bor, ukupni dugovi, koje je najvećim delom napravila uprava pod kontrolom generalnog direktora Blagoja Spaskovskog, iznose preko milijardu evra.

Vlasnička struktura RTB Bor je takva da su delovi Grupe njeni većinski vlasnici, a RTB Bor Grupa je većinski vlasnik svojih delova. Drugim rečima, RTB Bor Grupa nema vlasnika. Posledice sunovrata RTB-a Bor neće snositi država Srbija, koja je preko Agencije za privatizaciji isključivo odgovorna za katastrofalno poslovanje RTB Bor u procesu restrukturiranja. Sve posledice će snositi radnici RTB-a Bor.

Znajući kakva katastrofa očekuje RTB Bor nakon izlaska iz restrukturiranja, a sa očiglednim ciljem da uguši opoziciju u RTB-u i čitavom gradu Boru, Blagoje Spaskovski je pokrenuo formiranje fantomskog “Sindikata rudara Srbije” i prisiljavanje članova Samostalnog sindikata metalaca RBB Bor da pređu u novi, “direktorski” sindikat. Samostalni sindikat metalaca RBB Bor je pokušao da spreči nasilje obraćanjem institucijama i javnosti. Kako su institucije ostale gluve, a put do javnosti zatvoren medijskom blokadom, predsednik veća Saveza samostalnih sindikata opštine Bor Dragiša Trujkić je 18. februara u 11.55 h započeo štrajk glađu, sa zahtevima da nadležna ministarstva Vlade Srbije preispitaju navode sindikata i Instituta za rudarstvo i metalurgiju o zloupotrebama menadžmenta RTB Bor i da se prekine nasilje nad Samostalnim sindikatom metalaca RBB Bor i njegovim članovima.

Prenosimo dnevnik štrajka glađu koji vodi Dragiša Trujkić.

Dan prvi 18. 02. 2013.
Shodno najavi, u pet do dvanaest (simbolično) počinjem sa štrajkom glađu. Štrajkujem da bih zaštitio sindikat i sprečio zlostavljanje radnika. Jedina želja mi je da se prestane sa šikaniranjem radnika i prisilom oko učlanjivanja u Direktorski sindikat. Zahtevam da se Sindikatu vrate dokumentacija, prostorije, žiro-račun, i da se radnicima omoguću da budu članovi sindikata koji izaberu.
Održana je konferencija za štampu uz prisustvo velikog broja novinara. Prisustvovao je predsednik SSMS Zoran Vujović sa svojim saradnicima, koji je pružio potpunu podršku naporima da se sačuva Sindikat.

DAN DRUGI – 19. 02. 2013. 

Zahtev radnika 37 borskih preduzeća upućen Ljubisavu Orboviću, predsedniku SSSS, za javnu podršku Dragiši Trujkiću:

ZAHTEVAMO

Da predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović JAVNO podrži napore predsednika Veća SSS Opštine Bor Dragiše Trujkića da sačuva jedinstvo Saveza samostalnih sindikata i koji je zarad tog cilja stupio u štrajk glađu i neće odustati do ispunjenja zahteva.

Takođe, da predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović OBAVEZNO prisustvuje sednici Veća SSS za Opštinu Bor koja će se održati u sredu, 20. februara 2013. godine u vreme koje predednik SSSS potvrdi – od 7,00 do 24,00 sata.

 

Ostavite odgovor