);

Pokret potrošača Bor: Nadležni treba da reaguju u aferi sa toksičnim mlekom

Bor, 21. februar

Saopštenje za javnost

U vezi poslednje afere sa toksičnim mlekom, pokret potrošača Bor traži od nadležnih organa da poštuju zakon o bezbednosti hrane koji je stupio na snagu 10.juna 2009. godine.
U tom cilju tražimo da se primene načela Zakona o  bezbednosti hrane:
1. načela transparentnosti
2. načela o analizi rizika
3. načelo zaštite rizika potrošača
4. načelo sledljivosti u lancu ishrane.
Takođe tražimo i odgovornost onih koji su zaduženi da sprovode nadzor nad primenom ovog zakona, a to su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravlja.

Ne možemo da se složimo sa Ministrom poljoprivrede, godpodinom Goranom Knježevićem koji javno ispija čaše mleka i tako utvrđuje kvalitet i bezbednost proizvoda – krajnje neozbiljno.
Isto tako je nezamislivo da se ni jednog trenutka nije pojavio ni resorni Ministar, gospodin Rasim Ljajić pri čijem Ministarstvu se nalazi odeljenje za zaštitu potrošača. Niko nema prava, pa ni sami ministri, kao i mi iz organizacija potrošača, da dovodimo potrošače u zabludu i pravimo medijsku euforiju izazivajući nepoverenje potrošača, a da pri tom ne konsultujemo struku (Poljoprivredne fakultete u Beogradu i Novom Sadu).
Ovakvom euforijom i iznošenjem neproverenih podataka pravimo ogromnu štetu proizvođačima, trgovcima i budućim invenstitorima.
Što se tiče poljoprivredne inspekcije, a i samog ministra Knježevića, ni jednog trenutka nisu objavili kolika je količina uvezenog mleka, u kojim objektima se pojavila, uzorke kog mleka su uzeli i u kojim labaratorima su vršene analize.

Da li potroči trebaju da budu obavešteni o svemu tome?

Činjenica da je mleko poslato na analizu u Holandiju je dokaz da nemamo referentnu labaratoriju. Dokaz za to su nadležni organi BiH i Hrvatske koji  su poslali uzorke mleka u Austriju. Sto pokazuje da kod njih postoji RASFF sistem, a kod nas nema primene zakona koji su već donešeni (za čiju izradu su date pare poreskih obveznika Srbije i EU), a još manje odgovornosti nadležnih.

Obaveštavamo potrošače da trebaju biti svesni da su oni najveći invenstitori u svojoj zemlji, koja se zove Srbija i da oni biraju i glasaju.

BEZ OSTVARENJA PRAVA POTROŠAČA SE NE MOŽE U EVROPU

Asocijacija Potrošača Srbije

Pokret Potrošača Bor

Zoran S Andrejić, predsednik UO

065/24 33 137

Share

One thought on “Pokret potrošača Bor: Nadležni treba da reaguju u aferi sa toksičnim mlekom”

  1. Zagađeno mleko,meso pa i ko zna šta još je samo posledica.Niko ne traži uzrok.Kako sprečiti zagađenje ako ne znate uzrok?

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !