RTB Bor nezaustavljivo ide ka stečaju

Bor, 1. mart

DANAS U BEOGRADU OKRUGLI STO: RADNICI U STEČAJU

Autor: U.N.

Da li je obavešten: Blagoje Spaskovski
Da li je obavešten: Blagoje Spaskovski

Iako ni jedan poverilac, osim radnika, nema interes da preduzeće koje je otišlo u stečaj nastavi sa  radom i da se sačuvaju radna mesta, radnici o sudbini preduzeća u stečaju, na primer o tome da li će ono ići u reorganizaciju, ili u bankrot, odlučuju sa umanjenim brojem glasova, za razliku od svih drugih poverilaca. Pravo glasa u punom iznosu imaju i oni koji su preduzeće odveli u stečaj. Pritom, glasovi u Skupštini poverilaca po osnovu potraživanja za penzijsko i invalidsko osiguranje ne pripadaju radnicima, već PIO fondu, odnosno državi.

Tu situaciju omogućava Zakon o stečaju, koji radnicima kao poveriocima garantuje samo prioritetnu naplatu minimalaca za poslednjih godinu dana i “povezivanje staža” za poslednje dve godine po minimalnoj osnovici, bez obzira na to da li im preduzeće duguje minimalne, ili veće zarade. U praksi, iznos do dvanaest minimalaca je sve što se radnicima priznaje kao potraživanje, a sve druge dugove moraju da dokazuju u posebnoj parnici o svom trošku.

Ni za jednog drugog poverioca u stečaju Zakon ne predviđa ograničenja.

Sa druge strane, ne postoje nikakva ograničenja da se lica povezana sa vlasnicima dužnika pojave kao njegovi poverioci.

Svi drugi poverioci preduzeća u stečaju, a pre svih država i banke, više su od radnika u mogućnosti da utiču da do stečaja ne dođe.

Ovi problemi su prouzrokovali propast Trudbenika, Jugoremedije, Srboleka, Rekorda i ostalih preduzeća čiji radnici učestvuju u ovim diskusijama, i stotina drugih o kojima javnost ne zna gotovo ništa. Isti ti problemi izazvaće gašenje pet hiljada radnih mesta u RTB Boru, koji nezaustavljivo ide ka stečaju. Ukoliko se stečaj RTB Bora bude odvijao na način na koji se odvija u drugim preduzećima, posledice po Bor i okolne gradove biće katastrofalne.

Radnici u Skupštini poverilaca treba da glasaju sa punim iznosom svojih potraživanja.

Radnici u Skupštini poverilaca treba da glasaju ne samo po osnovu neto zarada, već i po osnovu duga za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Radnici treba da imaju pravo da, bez obzira na procenat potraživanja, ukoliko su zainteresovani, podnesu plan reorganizacije koji će imati prednost u odnosu na planove reorganizacije drugih poverilaca.

Radnici moraju imati šansu da ostvare svoje interese i sačuvaju preduzeća u čijem su uništavanju u manjoj ili većoj meri učestvovali praktično svi drugi poverioci i ostali subjekti u stečaju.

Zakon o stečaju se mora menjati u skladu sa ovim načelima, ako hoćemo da sprečimo katastrofu.

Share

4 thoughts on “RTB Bor nezaustavljivo ide ka stečaju”

  1. O kakvom stecaju je ovde rec? Pa mi smo mislili da RTB Bor nezaustavljivo ide ka uspehu. Sta je to sto mi radnici RTB-a i gradjani Bora neznamo? Ko to od nas krije istinu? Sta je ustvari istina o poslovanju RTb-a? Od koga da trazimo zastitu od lazi i manipulacija? Da li ce ove lepe plate koje primamo i zbog kojih cutimo i zmurimo jednog dana da ispare kao magla, a mi se nadjemo na pustoj ledini zatvorenog rudnika? Verovatno hoce ali mi do tada “uzivamo“ u ovome sto imamo.

  2. Već četiri godine svako malo, jave se likovi koji predvide stečaj RTB za tri meseca. Kad se to ne dogodi, onda kažu – za naredna tri meseca. I tako unedogled, dok RTB neprestano povećava proizvodnju, ostvaruje sve bolje finansijske rezultate.
    Ali dobro, zavidni i zaludni moraju nekako da sebi olakšaju. Frustracije su to…

  3. DEFINITIVNO JE JASNO DA ĆE RTB DA PUKNE KAO ATOMSKA BOMBA,PREDVIĐA SE PAD CENE BAKRA U 2013 NA 3570 DOLARA,A U 2014 NA 3320 DOLARA,OVO JE ZVANIĆAN IZVEŠTAJ ,;;PRVI S LEVA ;;ČITAJ MALO I DRUGE ČASOPISE KOJI SE BAVE TIME,A NE HVALOSPEVE MENADJMENTA RTB-a,KOD NJIH JE SVE MED I MLEKO,ALI VIDEĆE SE DOKLE…ĆE TRAJATI OVO NJIHOVO ZAMAJAVANJE RADNIKA……….

Ostavite odgovor