Vlasi nisu Rumuni, niti je rumunski jezik vlaški

Bor, 7. mart

Autor: M.C.

Na poslednjem popisu, od prošle godine, u istočnoj Srbiji kao Vlasi izjasnilo se 32.095, a kao Rumuni 2.073 građanina. U Borskom okrugu, popis je pokazao da imamo 13.133 Vlaha i  792 Rumuna, dok je ukupan broj stanovnika 124.992. U Opštini Bor Vlaha je 6.701, a Rumuna 293.

-Ovih dana Ministarstvo prosvete sprovodi anketu o uvođenju rumunksog jezika u škole. I to nije problem, ali podaci s popisa stanovništva iziskuju odgovor na glavno pitanje – da li država Srbija popušta pred Evropskom zajednicom izjednačavajući Vlahe i Rumune i da li rumunska manjina može da ima sva prava, a vlaška većina – nikakvo pravo. Razlika je i u tome što Vlasi za svoju državu hoće Srbiju, a Rumuni- Rumuniju. Rumunija ne treba da štiti Vlaha od Srbije, niti da se meša u naše probleme, to ćemo sami rešavati sa matičnom zemljom Srbijom- rekao je na današnjoj konferenciji za medije Miki Janošević, predsednik Skupštine Udruženja Vlaha Primovara iz Zlota i potpredsednik Pokreta vlaškog ujedinjenja sa sedištem u Petrovcu na Mlavi.

Janošević je posebno  naglasio da je dobro što je Vlaški nacionalni savet ustanovio vlaško pismo istovremeno pitajući se šta, na drugoj strani, radi rumunski konzulat u Zaječaru. Treba li Srbija ponovo da savije glavu zbog EU i na dnevni red stavi navodno „vlaško pitanje“ iako je popis stanovništa sve pokazao.

Na konferenciji su postavljena i pitanja: kada će RTB Bor kao društveno odgovorna firma pomoći svim selima u Opštini Bor, kada će poslanik Milinko Živković u Skupštini Srbije i svuda gde mu je mesto govoriti o stvarnim problemima vlaške populacije i zašto u SO Bor, od osnivanje, pre tri godine, ne funkcioniše Savet za međunacionalne odnose.

Miki Janosevic 1Miki Janosevic 2Miki Janosevic 3

Share

4 thoughts on “Vlasi nisu Rumuni, niti je rumunski jezik vlaški”

  1. Dakle ovako, od ukupnog broja stanovnika 10,5% su Vlasi,a 0,5% su Rumuni. U Skole se uvodi rumunski jezik. To znaci da su prava onih koji se izjasnjavaju kao Vlasi definitivno ugrozena. U skole bi trebalo uvesti i vlaski jezik. To bi bilo posteno.

  2. Pokusaj da se jedna manjina podeli na dve struje datira vekovima „zavadi pa vladaj“, niko se nije zapitao kako ce nesto pomoci ili raditi zajedno za dobrobit svih u regionu nego baci kosku. Naravno odma ima tu inteligentnih i pametnih
    koji znaju sve kao ovaj na slici iznad za dvadeset godina unazad promenio je skoro isto tolko stranaka i udruzenja a samo zarad licnog interesa. Nemoj samo on da brani Vlahe od nikoga, vlaski jezik i kulturu jer je on simbol suprotnosti ima ko da prestavlja interese i Vlaha i Rumuna ko ne misli samo na licnu korist kao doticni.

  3. I da naravno valjalo bi da na primer osoba koja se namece poseduje osnovnu pismenost, ako sam pogresio neka me doticni demantuje i kaze koju diplomu poseduje da bi bio bar malo kvalifikovan jer naravno za tako nesto se i podrazumeva da osoba koja se bavi skolstvom, kulturom, jezikom zna malo vise od ostalih mislim da nije dovoljno da je bio politicki aktivan
    kao clan velikog broja partija to nije nikakav dokaz znanja.

Ostavite odgovor