NALED: Promenite lošu proceduru za overu zdravstvenih knjižica

Bor, Beograd, 11. mart

Veliki broj poslodavaca krajem marta ponovo će morati pred šalter Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje radi overe zdravstvenih knjižica zaposlenima, a podaci Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija pokazuju da iz prvog pokušaja knjižice overi tek 60 odsto firmi dok 40 odsto naiđe na problem iako su redovno uplaćivali doprinose.

Zastareli način unosa podataka i nepotrebno komplikovana procedura overe glavni su krivci za ovakve rezultate i  velike gužve na šalterima RFZO. Uprkos tome što su redovno uplaćivali doprinose i što su njihovi zaposleni izabrali lekare, poslodavcima se u 35 odsto slučajeva dogodi da ih sistem označi kao „žute“ (kao da nisu uplaćivali zdravstveno osiguranje), a u pet odsto slučajeva kao „crvene“ što je slučaj za koji na šalteru retko uspevaju da dobiju adekvatno obrazloženje.

U slučaju da je „žut“ poslodavac može da dobije overu knjižica na tri meseca i to ako fotokopira dokumentaciju o poslednje tri plate (20-30 listova po zaposlenom) i ponovo stane u red. Overu na šest meseci dobiće samo ako traži uverenje Poreske uprave da je izmirio obaveze. Ukoliko je „crven“, poslodavac svakako mora u PU da bi dobio uverenje o plaćenim doprinosima. Situacija se komplikuje ako postoji neslaganje u podacima, zbog grešaka pri unosu, što podrazumeva da poslodavac podnese zahtev za usaglašavanje (za koje ne postoji rok). Kada sve to završi ponovo staje u red za overu. Do greške može da dođe i ako RFZO kasni sa unosom informacije da je zaposleni izabrao lekara.

Komplikovana procedura mogla bi da bude rešena promenom sistema u kojem je poslodavac „kriv“ dok se ne dokaže suprotno. U praksi to bi značilo prelazak na praksu u kojoj bi poslodavci dobijali traženi broj markica na samom šalteru. Tek po izdavanju zahtevanih markica prešlo bi se na proveru i potom kancelarijsku kontrolu svih koji proveru nisu prošli. Sve one za koje se konstatuje da su pokušali da prevare RFZO moguće je naknadno strogo kazniti (zakon predviđa visoke kazne što bi demotivisalo pokušaje prevare).

Postupak overe knjižica tako bi bio jednostavniji i brži, a gužve u RFZO bile bi minimalne ili nikakve. To bi takođe bilo prelazno rešenje do potpunog ukidanja zdravstvenih knjižica koje NALED predlaže u petom izdanju Sive knjige. Ukidanje knjižica biće moguće po prelasku na elektronsko poslovanje. Elektronska komunikacija privrede i institucija smanjila bi mogućnost za greške pri unosu podataka (npr. uneto pogrešno ime firme ili PIB) zbog kojih se dešava da i oni koji redovno izmiruju obaveze uđu u grupu neplatiša pa moraju da troše vreme i novac da isprave grešku za koju nisu krivi.

Omogućiti Centralnom registru da obavlja poslove za koje je formiran

NALED apeluje na nadležne organe da što pre obezbede sve uslove za nesmetan rad Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. Prema dostupnim informacijama, Centralni registar, koji će biti ključna institucija za prelazak na elektronsku prijavu radnika i kontrolu uplate doprinosa, trebalo bi da počne da radi u aprilu, ali će ključnu funkciju kada je reč o doprinosima moći da obavlja tek od 2014. ili 2015. iako je još pre četiri godine započeto njegovo osnivanje.

Share

Ostavite odgovor