Meser u Boru ulaže više od 20 miliona evra

Bor, 14. mart

Kompanija Meser tehnogas, koja posluje u sastavu nemačke grupacije Meser, uložiće više od 20 miliona evra u izgradnju novog postrojenja za razlaganje vazduha u Boru, izjavio je Tanjugu generalni direktor Meser Tehnogasa Ernst Bode.

On je na Kopaonik biznis forumu rekao da postoje određena kašnjenja u realizaciji tog projekta zbog birotkratskih prepreka u našoj zemlji.
Ta kompanija je do sada u Srbiji investirala, kako je rekao, više od 100 miliona evra.
Bode je naveo da je struja u Srbiji dosta poskupela za potrošače na visokom naponu i da se tako dodatno otežava poslovanje tih 26 preduzeća.
Prema njegovim rečima, u Srbiji je za tu vrstu potrošača struja skuplja za 30 odsto nego u Nemačkoj i 16 odsto u odnosu na Mađarsku. Bode je napomenuo da ti potrošači troše 10 odsto ukupne potrošnje struje u Srbiji.
Izgradnja novog postrojenja u Boru trebalo bi da bude završena kako je najavljeno, početkom 2014. godine.
Elektroprivreda Srbije (EPS) je u februaru saopštila da nije više snabdevač kompanije Meser, jer je ta firma zaključila ugovor o snabdevanju sa slovenačkim trgovcem električnom energijom „GEN-I“.
Kapacitet novog pogona biće tri puta veći odnosno proizvodiće se 10.000 kubika kiseonika, kao i 7.000 kubika azota na sat.
Meser je 2009. godine za 2,7 miliona dolara kupio staru fabriku za proizvodnju kiseonika u Boru. Meser tehnogas u Srbiji posluje od 1997. godine i u fabrikama
u Boru, Nišu, Pančevu, Novom Sadu, Beogradu, Požegi i Kraljevu upošljava više od 330 radnika, a svoje proizvodne kapacitete ima i u Crnoj Gori.

Share

Ostavite odgovor