Gase se mediji koje finansiraju država i opštine

Bor, Niš, 15. mart

Izvor: Beta

Foto: B. Filipović

Zakon o medijima 1Zakon o medijima 2Zakon o medijima 3

Lokalni političari, gradski funkcioneri i predstavnici gradskih medija Niša usprotivili su se 14. marta na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju u tom gradu rešenju da država i lokalne samouprave prestanu od 1. januara iduće godine da direktno finansiraju medije. Nišlije su na javnoj raspravi tražile da njihov grad ima javni medijski servis.

Na treću po redu javnu raspravu o Nacrtu zakona o informisanju došlo je oko 200 ljudi koji su burnim odobravanjem i aplauzima ispratili govore nekoliko niških političara koji su tražili da Niš ima javni medijski servis, kao i da se ne ukida dosadašnji način finansiranja medija čiji je osnivač grad iz budžeta.

„Nemate pravo da sprečite da postoje javni servisi. Kad ih imaju Beograd i Novi Sad, zašto ne mogu da ih imaju i drugi gradovi. Država i lokalne samouprave moraju da imaju uticaj na izveštavanje medija“, rekao je predsednik niške gradske opštine Crveni krst Darko Bulatović.

On se požalio da mu u poslednjih devet meseci, od kada je predsednik opštine, nijednom nije omogućeno da nastupi na programima privatnih televizija u Nišu.

Predstavnici OEBS-a i Ministarstva kulture, koji su organizovali javnu raspravu o novom zakonu o informisanju, poručili su da zakon o javnom informisanju ne reguliše pitanje javnih regionalnih servisa, za koje je na tribini u Nišu vladalo najveće interesovanje, već da će se time baviti zakon o elektronskim medijima, čija je izrada tek počela i o kojem će javna rasprava tek uslediti.

I gradonačelnik Niša Zoran Perišić podržao je stav da Niš dobije regionalni javni medijski servis. On je rekao da se iz budžeta grada izdvaja 46,5 miliona dinara za gradsku Nišku televiziju.

Pojedini govornici su, međutim, rekli da je rasprava u Nišu „kampanja čiji je cilj da se sačuva Niška TV“ u sadašnjem statusu.

Direktor privatnog radija Siti iz Niša Dragan Kocić rekao je da prisustvo brojnih političara na javnoj raspravi o medijskom zakonu svedoči o njihovom strahu da će, ako zakon bude usvojen u sadašnjem obliku, izgubiti uticaj na medije.

Nacrtom zakona o javnom informisanju predviđeno je da od 1. januara iduće godine prestane finansiranje medija iz budžeta države i lokalnih samouprava i uvodi se finansiranje po konkursima za medijske sadržaje od javnog interesa.

Predstavnik Ministarstva kulture i član radne grupe koja je izradila nacrt zakona Aleksandar Avramović rekao je da je tim zakonom „završena jedna era“ u organizaciji medijskog ambijenta i da počinje nova.

„Kada zakon počne da se primenjuje neće biti medija u državnoj i svojini opština i gradova. Ovo pitanje je, u stvari, već rešeno Zakonom o javnim preduzećima, kojim je propisano da informativna preduzeća ne mogu biti u javnoj svojini“, rekao je Avramović.

Javnu raspravu u galeriji u centru Niša direktno je prenosila Niška televizija, čiji je osnivač gradska skupština, a ispred galerije bili su instalirani zvučnici. Niška televizija emitovala je prethodnih dana poziv građanima da dođu na javnu raspravu i odbrane gradsku televiziju.

Share

Ostavite odgovor