O razvoju Bora ne mogu da brinu direktorski poltroni

Bor, 15. mart

Izvor: http://klimebor.net/klimebor/

Autor: Klime Bitkovski

Klime blog

Kriza u opštini Bor pocela je da drma odavno, kao i u samoj državi. Neki pomak se napravio u poslednje tri godine , ali to je preduslov da grad krene  bržim putem ka boljem sutra.

–               Izgradjena je centralna saobracajnica kakvu nema ni Berlin

–               Okrecene su zgrade, popravljene fasade

–               Otvoren Zoo vrt-najkulturnija i najedukativnija ustanova u Boru

–               Otvorice se gerontološki centar

–               Modernizovan Dom odmora – sadašnji RTB klub pun pogodak koji sam sebe finansira

I tu se krug pravih pogodaka završava ali ovde ne vidim ni jedan objekat osim gerontološkog centra koji ce sam da se izdržava. Doduše, saobracajnica donosi tolike pare ali mi ih ne vidimo. Svaki gradjanin koji je iole malo pismen nek izracuna  5000 vozila * 7 kružnih tokova * 10 sekundi * 365 dana kolika je to ušteda u novcu u manjem zagadjenju vazduha zbog izduvnih gasova, manje vremena utrošeno uzalud cekajuci na semafore i praveci gužvu u saobracaju. To se zove modernizacija.

Ostali objekti za sada su promašena investicija.

–               Akva park ovako kako radi bez ikakve kontrole zarašce u “park”?!

–               Balon sala za tenis nije profunkcionisala

–               EVG radio pa se preradio- nema program

–               Sportski centar- daju se pare, menjaju se direktori  a pomaka ni makac

–               Zatvorena sva prateca preduzeca u opštini

–               Bivše Jedinstvo jadno, prepušteno samom sebi jedva krpi kraj sa krajem

–               Brestovacka banja ista je onakva kakvu sam je i zatekao 1965.-e godine. Uradjen je baldahin iznad mosta i uradjen motelcic preko puta konaka.

–               Kapija grada bez ikakve ideje. Niko od privatnika ne sme da dobije gradjevinsku dozvolu sve dok se ne napune  te prostorije. Neka se izgradi i fabrika za proizvodnju tenkova , ali da donosi pare ovom gradu.

–               Hotel“Jezero“ izgradjen. Pitam se  da li ima uradjen plan za popunjenost smeštajnog kapaciteta u svim mesecima?

–               Žicara-staza za skijanje. Zašto se izgradila? Da se menjaju direktori i da se troše opštinske pare.

–               Lovni turizam. Sa koliko lovišta raspolaže borska opština? Ko lovi divljac,a lovi se ?

–               Šta je sa depadansom na Dubašnici koji je direktno povezan sa prethodnom tackom?

–               Šta je sa hotelom na Crnom vrhu? Da li neko radi na revitalizaciji tog objekta? Da li je raspisan konkurs za to? Da li je ponudjen nekom stranom investitoru?

Sve dok se turizam ne sjedini i ne napravi marketinška strategija koja ce da donosi dobit nemojte da gradimo objekte koji ce da služe kao igracke za decu. Kada se uradi dobar program za objedinjavanje ovih turistickih objekata i kada privucemo domace i strane turiste onda možemo da aktiviramo i aerodrom. Ako to gradimo samo za gradjane Bora onda od toga nema ništa. Siromašni Pirocanci, Vranjanci i Makedonci nece nikada da ih posete.

Grad je ostao bez vizije razvoja. I to dokazuje novousvojeni plan za 2013.godinu koji su svi u opštinskoj skupštini prokomentarisali sa jednom poražavajucom recenicom:“Ako nismo mogli da iskoristimo pametno pare iz budžeta za 2012.godinu koji je bio 200 miliona manji od ovog u 2013.god.kako cemo da iskoristimo zacrtani budžet ako nemamo razvojni program?“

Kada se pogleda raspodela sredstava u budžetu za 2013.g.vidi se da pare idu na popunjavanju gubitaka gore nabrojanih pozicija, a i za licne dohodke radnika  koji se množe na neproduktivnim poslovima. Od razvoja opštine ni R. Jedan covek ovo ne može da kreira a da bude i Generalni direktor. Cini nam se da su mu ponestale ideje  a vizija buducnosti razvoja opštine mora da se bazira na modernim tehnologijama i razvoju sela-poljoprivrede i stocarstva.

Mora pod hitno nešto da se preduzme kako bi se prevazišla ova situacija. Nece nama gospodin Vucic da pravi razvojne programe i da nam da smernice  kako da uredimo život u našem dvorištu.On ocekuje od nas svesrdnu pomoc u svemu onome što on radi. Alal vera on je veci fanatik od mene . Verovatno i on spava samo 4 sata.

Nije istina i nece niko nikoga da ubedi da je on rekao da se saceka malo da bi se izvršila rekonstrukcija u opštini Bor.Kako neke opštine mogu a mi ne možemo? Odgovor je vrlo jednostavan.Nema politicke poslušnosti i nema se poverenja jedni u druge.

Ponovo ponavljam,  put Srbije, put svih opština mora da se proširi, ne može se u corsokak. Ako neki ljudi nece da rade moramo da ih sklonimo mi iz SNS a za to imamo i podršku i mogucnosti.

Generalni direktor RTB mora da se odlu?i ili ovamo ili tamo-trece nema.

Ako nece sa SNS-om srecan mu put. Bor nije uvek imao za Generalnog direktora rudarskog inžinjera vec i ekonomiste.

Koliko nam se cini on je svoje vizije ispucao – nema više.

Viziju razvoja grada ne mogu da vode sadašnji poltroni koji se ne domacinski ponašaju, nemaju samodisciplinu, vode rasklašan  život i ne interesuje ih razvoj opštine. Mi smo bili opština  sa najvecim potencijalom znanja. Gde se sakri to znanje? Ono je po stanovima odstranjeno od svih zbivanja namerno, da bi se sadašnji politicki neistomišljenici baškarili u opštinskim klupama. Mi smo razvoj i sve ostale funkcije prepustili nedoukim  srednjoškolcima a tu prosperiteta nema.

SNS mora pod hitno da se bukvalno probudi i otpocne da radi bar 8 sati  dnevno i preuzme sve probleme u opštini a tada ce i resorna ministarstva da imaju razumevanja za razvojne programe. SNS ima razvojne programe – imam ih i ja, Bitkoski Klime dipl.ing.met. i mogu da pokrenem sve. Nama u partiji treba disciplina a ne stalno da spominjemo kako nemamo kadrove. Sa ovom recenicom  mi cemo uvek da budemo mala opozicvija u opštini. Treba raditi, treba formirati radne grupe. Namerno nisam spomenuo niti jedan razvojni program, ima ga u prethodnim tekstovima.

Izvinjavam se na nedorecenosti, pišem na brzinu a za to imam veliki razlog. Ako ovaj dopis dodje do ministarke Zorane Mihajlovic , a ona u kratkim crtama upozna Predsednika partije od srca joj hvala a za moje akcije i znanja nek se ne brinu-imam dovoljno da opštinu dovedem da bude ogledno dobro u celoj Srbiji.

Hvala Vam na razumevanju.

Share

4 thoughts on “O razvoju Bora ne mogu da brinu direktorski poltroni”

 1. Ako sam dobro shvatio:
  1. Pisac teksta je clan SNS,
  2. Ne prati lokalne medije (da je pratio sigurno bi video da neke stvari koje kritikuje ipak funkcionišu, – jedna slika 1000 reči)
  3. Pisac teksta može sve citat “ za moje akcije i znanja nek ne brinu-imam dovoljno da opstinu dovedem da bude ogledno dobro u celoj Srbiji”.Sve mi liči na Palmu i na kandidaturu za novog PREDSEDNIKA OPŠTINE BOR.

  S R E Ć N O

 2. Šta je sa ovim gradom ovakav tekst bez komentara,gde su blogeri,opozicionari,revolucionari ili čuvari lika i dela, da li su svi uplašeni ili podmireni ili u stanju opšte zbunjenosti j***** gde živim.

 3. Zivis u lepo okrecenom gradu, sa 7 kruznih tokova,fontanama, zoloskim vrtom…… svima je lepo i glupo je pisati na bezveznim blogovima a i PINK ima dobre serije i svetske voditelje(treba njima pisati)

Ostavite odgovor