IPA Program EU: Uspešna pogranična saradnja Rumunija-Srbija

Bor, 20. mart

Autor B.F.

Dva IPA programa EU pogranične saradnje Rumije i Republike Srbije, od 2007. godine do danas, doprineli su kvalitetnijem životu građana, podsticanju održivog razvoja i turističkih, sportskih i kulturnih projekata u tri opštine iz susedne i pet opština naše zemlje. O tome se juče, u hotelu Albo, u Boru, razgovaralo sa nociocima projekata iz opština Borskog okruga, gde je naglašeno da je u prvom pozivu od 166 , realizovano 46 programa vrednih 20 miliona evra. U drugom pozivu, zaključeno sa ovom godinom, našlo se 197, a ostvareno je 45 projekata, najviše usmerenih stvaranju uslova za bolji život građana i posebno za održivi razvoj.

– Ubedljivo najviše para izdvojila je EU, a deo, 15 do 20 odsto je učešće opština. Mnogo ljudi bilo je uključeno, kao i veći broj nevladinih, sportksih, turističkih i ostalih organizacija i udruženja građana. Očekujemo i ubuduće da se zbliže i sarađuju narodi s obe strane granice kako bi imali više sportskih terena, opreme za sport, škole, naučne laboratorije, domove kulture, informatine kuće – rekla je Elezabeta Stanimirov iz Antene ZTS iz Vršca.

Iz našeg okruženja najviše je učinjeno u opštinama Bor i Kladovo, potom u Vršcu, Pančevu, Velikom Gradištu, Zrenjaninu, Požarevcu.

Skup je otovorio Mirko Đurić, član Opštinskog veća Bor.

Prekoranicna saradnja konferencija 1Prekoranicna saradnja konferencija 2Prekoranicna saradnja konferencija 3Prekoranicna saradnja konferencija 4Prekoranicna saradnja konferencija 5Prekoranicna saradnja konferencija 6

Share

Ostavite odgovor