);

Bor: URS i SPS najjači, SNS opasno bledi!

Bor, 8. april

Autor: M.Ilić

Sa slave SNS-a, Zlata Marković u sredini
Sa slave SNS-a, Zlata Marković u sredini

Borska politička scena je toliko zamagljena da se ne zna ni da li će do krajnjeg roka, 23. aprila, biti zakazana  sednica SO, što, ukoliko se to ne desi, može da dovede do zaječarskog političkog sindroma. Vladajući SNS u gradu bakra, iako je dobro prošao na poslednjim izborima, danas je samo bleda senka partije od pre dve, tri godine. Nedavni odlazak dr Zlate Marković (zvaničnog saopštenja nema, kako je otišla, svojom voljom ili odlukom stranke) sve se još više iskomplikovalo. Narodni poslanik naprednjaka Milinko Živković nije više glavni faktor jer preterano priklanjanje Blagoju Spaskovskom i njegovom menjanju političkog raspoloženja odrazilo se i na njegovu aktivnost i ugled stranke. Dok ne stigne poverenik u borski SNS i ne preduzme odlučne korake (u DS je to učinjeno), ova velika partija gubiće na snazi. Podatak da SNS nije dobio ni jedno mesto u savetima mesnih zajednica na poslednjim izborima (pa i juče u Šarabanovcu) opasno ugrožava stabilnost i – napredak naprednjaka. Opuštenost i uporno gledanje u pravcu RTB-a, ne brinući se o sopstvenom identitetu i programu, pokazalo se rđavim. Kao da neko, zna se i ko, namerno hoće da uruši lokalni SNS!

Na drugoj strani, URS i SPS ne gube od rejtinga. Pocepani DS na Petrovićeve i Đilasove u Boru tek će da pokaže koliko je taj razlaz loš i neodrživ za demokratsku opciju koja će morati mnogo da učini kako bi se vratila na pozicije stare slave. DSS je uvek na istom, ni dole, ni gore, ali je moguće da krenu uzlaznom linijom jer se strogo drže datih obećanja i pricipa. Njihovi kadrovi nisu u vlasti, ali su stameni kao i uvek i čekaju priliku.

Za SNS je poslednji trenutak da se okrene sebi i pronađe istrajnije i u narodu prihvatljivije kadrove. Da li će im Blagoje Spaskovski (pitanje je koliko je danas od pomoći i URS-u) pomoći da se vrate na polazne pozicije, još neko vreme neće biti odgovora. Prilike u državi ne idu na ruku nikome, mada nekima taj košmar odgovara, ostali gledaju kako da budu u „zlatnoj sredini“ pa ako se krene nabolje eto ih da navodno pomognu. Ukoliko i dalje bude problema na najvišem nivou, teško će biti i u lokalnim okvirima. A to što SNS gubi na rajtingu i što se, bar u Boru, ne snalazi u ovoj vrućoj političkoj atmosferi, najkrivlje je već bivše rukovodstvo koje se podvuklo pod skut „ursovcima“ i njihovim direktorima da se više nije moglo – napred. Koliko je za to kriva dr Marković, još više je odgovoran poslanik Milinko Živković koji je bio na čelu Okružnog odbora SNS i kao drugi čovek RTB Bor puno je činio da se SNS udvori njegovom šefu, direktoru kombinata bakra i predsedniku lokalnog URS-a, egzibicionom političaru odavno poznatom po odličnim odnosima sa DS (dok su bili u vlasti, naravno!). Takav podanički odnos, verovatno proizišao i od savetodavaca iz vrha SNS, najviše se spominje dr Bačević, kad-tad se osveti i pokaže svoje loše strane. A. Vučić je to, sigurni smo, već uvideo.

Оставите одговор