);

Dr Trujić: Spaskovski je potkupio neke ministre, političare, sekretare u bivšoj vlasti

Bor, 12. april

Iz arhiva drugih medija: Pismo prof. dr Vlastimira Trujića, direktrora Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor Aleksandru Vučiću objavljeno u “Pulsu istoka” u broju 4, 1. novembra 2012.

Spaskovski i Dinkic u Domu kultureSpaskovski i Tadic 1Blagoje Spaskovski

Borom mesecima kruži priča o navodnim malverzacijama u RTB. Jedan od najagilnijih u rasvetljavanju “zakulisanih radnji” je prvi čovek Instituta za rudarstvo i metalurgiju, koji je pisao kompletnom državnom vrhi kako bivše tako i aktuelne Vlade.

Šta je sve prof. dr Vlastimir Trujić napisao Aleksandru Vučiću? ( celo pismo, prvi put u javnosti)

U Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru, jednoj od najrenomiranijih državnih istitucija u toj oblasti, imaju drugačije gledanje na dešavanja u RTB Bor od onog koje je nedavno saopštio i novi ministar za rudarstvo Milan Bačević Direktor Instituta, dr Vastimir Trujić u pismu upućenom Aleksandru Vučiću pre dva meseca,podseća da generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski velike kredite od države i dobre prihode od prodaje bakra, čija cena na berzi beleži rekorde, nemilice troši. Trujić obelodanjuje da je dug RTB-a Bor, koji je zatekao Spaskovski, iznosio oko 580 miliona evra, a da je minus borske komapnije tokom njegovog mandata udvostručen i narastao na gotovo milijardu evra.

 Trujić Vučića lepo moli da “pomogne da se stane na put nevidjenoj korupciji u RTB Bor”.

-O svemu sam kao direktor IRM više puta obaveštavao Olivera Dulića, Mirka Cvetkovića, Dušana Petrovića i Borisa Tadića, ali nikada nije ništa preduzeto, verovatno zbog koalicionih dogovora – pretpostavlja Trujić. – Spaskovski se u vrhu DS održavao tako što je RTB direktno ili angažovanjem drugih firmi o svom trošku odrađivao velike poslove na aktiviranju rudnika „Lece“ za gospodina Miroslava Bogićevića, zemljaka i saradnika Dušana Petrovića. Šta dalje piše u tom dopisu naša javnost do sada nije znala…

“Zahvaljujući Dušanu Petroviću, Blagoje Spaskovski već tri godine nema predsednika Upravnog odbora, tako da radi šta hoće. Sve mu potpisuje predsednik Skupštine Saša Perišić iz DS-a. Ostali članovi Upravnog odbora uglavnom su statisti, jer su izvan struke i ne mešaju se mnogo u svoj posao. Cela hijararhija u RTB je takva da resorni direktori potpisuju sve i bez pogovora, inače ih nema više na tom položaju. Nigde nema potpisa Spaskovskog na sumnjivim ugovorima”. Trujić ne zaboravlja ni “ulogu” sindikata u ovoj neveseloj priči, pa naglašava da Spaskovski ima podršku i od njih “ jer su dobili automobile i dobre plate, pa je na taj način sklopljen još jedan pakt protiv države za kompaniju koja je dugo u restruktuiranju”.

Dr Trujić preporučuje Vučiću da Spaskovskom treba stati na put dok još nije potkupio i ljude iz sadašnje Vlade. Da je i na tako nešto spreman, Trujić navodi i neke primere: kao bivši direktor Borskih rudnika bakra, bivšim uticajnim ljudima iz SPS i Dinkiću obećavao je neograničenu saradnju ako bude izabran za direktora RTB-a, ali je odmah nakon ustoličenja na vrhu kombinata bakra zaboravio na SPS i okrenuo se “svojim interesima, interesima G-17 i uz pomoć velikih investicija G-17 dobija izbore u Boru”. U nastavku pisma stoji: Kako je DS jačala na državnom nivou pred Tadićem je bacio knjižicu G-17 i zaboravio na Dinkića… Posebno se objašnjava kako se Spaskovski ponašao u izbornoj utakmici i nakon izbora u taborima DS i SNS-a.

“Lično znam od kolega da od strane uvaženih stručnjaka i poznavalaca prilika u RTB Grupi protiv Spaksovskog postoji jako veliki broj prijava u SUP i drugim državnim organima za zloupotrebu službenog položaja i korupciju, ali se čeka. Zašto i dokle- pita se dr Trujić i zaključuje: Pošto Spaksovski raspolaže velikim novcem “potkupio je za njega bitne resorne političare, ministre i državne sekretare u bivšoj Vladi. To je isto uradio i na lokalu”.

Dr Vlastimir Trujić , na kraju, podseća na spremnost njegove naučne kuće i na najznačajnije poduhvate  i projekte  u državi, što je apsolutno dokazano u dosadašnjem, 50-godišnjem radu. Ipak, Institut je “od strane Spaskovskog zaobiđen, isključivo zbog njegovih ličnih interesa. Institut se, i zbog toga, već četiri godine nalazi u neviđenoj blokadi dobijanja poslova”…

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !