);
Breaking News

RTB Bor: Blagoje Spaskovski pred ostavkom!

Bor, 12. april

Autor: M.C.

Blagoje Spaskovski sa ambasodorom Finske
Blagoje Spaskovski sa ambasodorom Finske

Blagoje Spaskovski na ulazu rudnikaDulic i SpaskovskiSpaskovskiBlagoje Spaskovski

Jučerašnja hapšenja i privođenja u policiju devetoro rukovodilaca iz RTB Bor osumnjičenih za ukupnu pljačku vrednu 32 miliona dinara samo je deo ledenog brega u borbi protiv korupcije, pa i organizovanog kriminala, što će merodavne službe utvrditi i, nadamo se, o svemu upoznati javnost. Među osumnjičenim nema generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog, mada je javnost, ne samo u Boru i Timočkoj krajini, u očekivanju da se i on ispita jer je, naprosto, prvi čovek u celom sistemu koji je odavno natruo i sa mnogobrojnim nedaćama koje su vešto skrivane. Mediji, sem časnih izuzetaka, bili su naklonjeni Spaskovskom i njegovom političkom makretingu, čak toliko da  je, u pojedinim prilikama, “izveštavanje” bilo smešno i apsolutno neprimereno profesiji.

Danas se očekuje zvanično saopštenje Skupštine Rudnika bakra Bor, očekuju se i reagovanja sindikata u RTB (ne i novog, Rudarskog sindikata), kao i nekih partija koje će, saznajemo, zahtevati najhitniju ostavku Spaskovskog koji je, ne samo na čelu problematičnog giganta po mnogim pitanjima, nego i predsednik lokalnog URS-a. Ni URS, ni SNS čiji je ministar rudarstva, nisu do sada stavljale na dnevni red RTB, niti bahanalije Spaskovskog i njemu još neklih bliskih saradnika. Kao da  su, čini se, uživali u bezbroj puta izvedenoj pesmi i nezvaničnoj himni Bora “Ne može nam niko ništa”  interpretator, Blagoje Spaskovski.

Medija centar Bor je već tri godine uporno i koliko je god mogao da se odupre raznim pristiscima objektivno obaveštavao javnost o mnogim mahinacijama i rđavim pojavama u RTB, posebno o ponašanju Spaskovskog i njegovoj neprikosnovenoj vladavini u celom borskom kraju. Bilo je još nekih pokušaja u informativnoj sferi kako bi se narod blagovremeno obavestio i kako bi se odgovornim u državi objasnilo stvarno stanje stvari. Nažalost, predstavnici sedme sile su zatajili i to ime ne služi im na čast. Nego, šta ćemo danas i sad, kuda će krenuti bakarni brod i hoće li država imati snage da ovu aferu dovede do kraja. U RTB je na silu osnovan Rudarski sindikat čija će se uloga tek sad pokazati, hoće li stati na stranu direktora ili će se, uvidevši grešku, povući i ostati  verni izvornim principima i reprezentativnim sindikatima, Nezavisnom i posebno Samostalnom. I juče se u generalnoj direkciji RTB Bor dogodio skandal kada su sa “zasedanja” Rudarskog sindikata odstranjeni Dragan Vesić, sekretar sindikata Nezavisnosti Srbije i Vladimir Stefanović, poverenik u Samostalnom sindikatu RBB-a. No, to je manje bitno (mada se dogodila još jedna bruka) od afere koja danas poprima ozbiljniji tok, od privođenja i hapšenja rukovodilaca. Prema našim nezvaničnim informacijama, na spisku za privođenje je, ne devetoro do sada saslušanih, nego 17-toro.

Nije broj osmunjičenih glavna karika u lancu kriminala i korupcije koji potresa celu zemlju, već šta se sve i kako radilo, ko je sve od Bora do vrha vlasti i partijskih lidera učestvovao u mnogim nezakonitim rabotama. Nije RTB samo rudnik i topionica, već i priča o tome kako se i čijim parama gradila Fabrika strujomera, kako je prodat Belorečki peščar, zašto je nova topionica promešaj, koliko je novca otišlo u nenamenske svrhe, ko je prvi krivac za zaustavljanje gradnje novih metalurških pogona… More je škakljivih i teških pitanja, odgovori se očekuju narednih dana, jer reč je o ogromnom poslu policije i sudova. Bila bi pregolema sreća da  se  sve zaustavi na pljački tih 32  miliona dinara?

I jedno od najvažnijih pitanja: Da li je Blagoje Spaskovski znao i da li uopšte zna šta se događalo i događa u vrzinom kolu bezakonja i mahinacija u njegovoj firmi. Koliko je uticao na saradnike da se bave radnjama koje će se tek dokazivati na sudovima. Nije li on najodgovorniji za zastoj u gradnji topioničkih pogona? Evo informacije koju smo sinoć dobili.”Na licu mesta  smo se uverili da radovi na gradilištu kasne i da je ozbiljno ugrožen rok završetka, 31.12. 2013. Razlozi su u kašnjenju tehničke dokumentacije, nema ni glavnih projekata, radovi se izvode bez građevinske dozvole… Razlozi za ovakvo kašnjenje i ovakvo ponašanje su nedopustivi i ne nazire im se kraj. Zato će RTB  pretrpeti neprocenjivu ekološku štetu, za svaki mesec zakašnjenja gubi se oko 6 miliona evra, već iduće godine stiže i naplata za uzete kredite… Dokument je poslat najvišim državnim organima i institucijama, a potpisali su ga Blagoje Spaskovski i generalni direktor firme MACE Branislav Simonović.

Nameću se opet pitanja: Kako je moglo bez dozvole da se gradi, pa u gradu ni kiosk ne može da se podigne bez građevinske dozvole. Gde su projekti za trenutno najveću investiciju u Srbiji. Naravno, sve je to sračunato. Jer, kako je Vlada mogla da bude garant za kredite i stane iza jednog takvog projekta koji nema osnovna dokumenta za gradnju. Neverovatno! Šta sve RTB čeka nakon završenog restruktuiranja? Stručnjaci su jednodušni: prodaja kombinata bakra ili neviđene muke i nevolje. Ko vodi RTB u tom prvacu, ko nije sagledao sopstvenu proizvodnju bakarnih sirovina pre nego što je počeo da gradi novu topionicu. Da bi se topionica “nahranila” neophodna su još tri rudnika veličine Velikog Krivelja kako već naglašavaju naši najpozvaniji stručnjaci za rudarstvo. I da ne detaljišemo, biće vremena. Šta sad učiniti? BLAGOJE SPASKOVSKI TREBALO BI, BEZ OKLEVANJA, DA PODNESE OSTAVKU! To je najmanje što može danas da uradi kako bi se u trenutku dovelo novo rukovodstvo i spasilo što se spasiti može. On je, u moralnom smislu, već pred ostavkom!

Share

6 thoughts on “RTB Bor: Blagoje Spaskovski pred ostavkom!

  1. I kad si se probudio, ono mokar krevet? Do malopre su Blagoje i predstavnik UN za Srbiju govorili o rezultatima i planovima RTB za naredni period.

  2. Некад је Е-став био стварно СТАВ! Сад је ствар за једнократну употребу или ти презерватив, да не кажем …

  3. Levak prodao 2 sajta Blagoju.
    Kad potrosio pare, poceo i da radi kod njega.
    A Blagoje poceo da mu se budi mokar svake noci.
    Stalno sanja dobru vilu Gencic.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !