);
Breaking News

Topionica RTB Bor: Sindikat rudara je patuljast, Samostalni sindikat je uvređen i ponižen!

Bor, 12. april

Pismo Samostalnog sindikata Topionice RTB Bor direktoru za pravne, kadrovske i opšte poslove RTB Grupa

Zoranu Iliću, dipl. pravniku

Poštovani,

Predmetno obaveštenje ste SO SSSS Topionica Bor dostavili 09.04.2013. godine, kojim ovu sindikalnu organizaciju pozivate da 11.04.2013. godine učestvuje u postupku utvrđivanja reprezentativnosti Sindikata rudara Srbije Bor na nivou RTB BOR – GRUPA.

Predsednik, članovi organa i nosioci sindikalnih funkcija SO SSSS Topionica Bor su ZAPREPAŠĆENI činjenicom da im ovakvo obaveštenje šalje diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i direktor za pravne, kadrovske i opšte poslove RTB  BOR DOO.

Poštovani gospodine,

Vi ste Vašim obaveštenjem pokušali da PONIZITE i UVREDITE SO SSSS Topionica Bor, njenog predsednika, članove organa i nosioce sindikalnih funkcija.

Ponizili ste i uvredili sebe, pravnu struku i nauku, funkciju direktora za pravne, kadrovske i opšte poslove.

Zar je moguće da ne poznajete odredbe članova 5, 6, 206, 207, 208, 215, 217, 218, 219, 220, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231. i 232. Zakona o radu.

Svaki član SO SSSS Topionica Bor zna:

 1. Ko je i šta je poslodavac;
 2. Šta je sindikalna organizacija i na kom nivou se organizuje;
 3. Koji su viši nivoi sindikalnog organizovanja.

Svaki član SO SSSS Topionica Bor zna:

 1. Da svaki reprezentativni i nereprezentativni sindikat ima svoju sindikalnu organizaciju kod poslodavca koja se po kombinovanom teritorijalno-granskom principu organizuje na teritorijalnom nivou u Savez sindikata Opštine, a na granskom nivou u granu, grupu, podgrupu i delatnost;
 2. Da se grane, grupe, podgrupe i delatnosti organizuju u sindikalne centrale na teritoriji Republike Srbije.

Svaki član SO SSSS Topionica Bor zna:

 1. Da su u RTB-u poslodavci sa statusom pravnog lica:

–          RTB BOR –MATIČNO DOO;

–         TIR DOO BOR;

–         RBB DOO BOR;

–         RBM DOO MAJDANPEK.

Svaki član SO SSSS Topionica Bor zna:

 1. Da u TIR DOO Bor, deluju reprezentativni sindikati:

–         SO SSSS Topionica Bor;

–         SO SSMS TIR DOO Bor;

–         SO Sindikat „Nezavisnost“ TIR DOO Bor.

 1. Da u TIR DOO Bor deluje nereprezentativni sindikat:

–         SO SSSS Elektroliza Bor.

 1. Da Sindikat rudara Srbije Bor kod poslodavca TIR DOO Bor, NEMA organizovanu i u Registar sindikata upisanu sindikalnu organizaciju.

Poštovani,

Prema tački 4. osnovnih načela Statuta sindikata rudara Srbije, ovaj Sindikat je organizovan za teritoriju Republike Srbije, a prema čl. 1. istog Statuta- Sindikat rudara Srbije je jedinstvena organizacija u Republici Srbiji, koju čine zaposleni kod poslodavca i to: RBB DOO Bor, RBM DOO Majdanpek, TIR DOO Bor, Rudnik „Lece“ Medveđa, RTB BOR DOO, kao posebnih pravnih lica u rudarskoj industriji.

Sindikat rudara Srbije kao sindikalna centrala, NEMA:

 1. Sindikalne organizacije organizovane kod gore navedenih poslodavaca niti upisane u Registar sindikata ni kao reprezentativne ni kao nereprezentativne;
 2. Grane, grupe, podgrupe ili delatnosti Sindikat rudara Srbije, NEMA.

Na nivou Republike Srbije najmanje 10 % članova od ukupnog broja yaposlenih u Republici Srbiji, odnosno 10 % na nivou grane, grupe, Podgrupe ili delatnosti, odnosno 15 % na nivou TIR DOO Bor kao poslodavca.

Poštovani Gospodine.

Neshvatljivo je da NE ZNATE:

 1. 1.      Da je Sindikat rudara Srbije PATULJASTA sindikalna centrala sa manje od 5.000 članova i manje od 0,3 % ukupnog broja zaposlenih u Republici Srbiji.

Kao dipl. pravnik sa položenim pravosudnim ispitom MORALI BI DA ZNATE:

 1. 1.      Da Sindikat rudara Srbije umesto 0,3 % ima najmanje 10 % članova od ukupnog broja zaposlenih u Republici Srbiji, kao SINDIKALNA CENTRALA NE MOŽE steći svojstvo reprezentativnog sindikata kod poslodavca, TO MOŽE grana, grupa, podgrupa ili delatnost,  A PRE SVEGA SINDIKALNA ORGANIZACIJA, koji kod poslodavca imaju najmanje učlanjenih 15 % članova od ukupnog broja članova kod poslodavca.

Poštovani Gospodine.

 1. 1.      Čiju vi reprezentativnost i kod kog poslodavca utvrđujete dana 11.04.2013. godine?
 2. 2.      Koji će reprezentativni sindikati, odnosno Predsednici Reprezentativnih sindikata potpisati Zapisnik o utvrđivanju reprezentativnosti? SO SSSS Topionica Bor NEĆE, a pretpostavljamo da neće ni SSMS RTB-a, TIR-a, RBB-a niti Sindikat „Nezavisnost“ niti „Industrijski sindikat“.

Poštovani Gospodine.

Umesto da ste sprečili pravnu bunu i bruku Direktora RTB-a i RBB-a koji su SILOM PREVELI sve članove SO SSMS RBB Bor u Sindikat rudara Srbije I SILOM BEZ POTPISIVANJA PRISTUPNICE zaposlene koji ne žele da budu u Sindikat rudara Srbije, Vi sada tom sindikatu „UTVRĐUJETE REPREZENTATIVNOST“ i brukate sebe, pravnu struku i nauku, a želja Vam je bila DA PONIZITE I UVREDITE SO SSSS Topionica Bor, njeno članstvo, predsednika, članove organa i nosioce sindikalnih funkcija.

SO SSSS Topionica Bor, JE LIDER sindikalnog organizovanja i delovanja u RTB BOR, a Vama

P o r u č u j e

 1. Dobro proučite čl. 5. i 6.  i čl. 206-232. Zakona o radu i Statut Sindikata rudara Srbije.

SO SSSS Topionica Bor, NEĆE UČESTVOVATI u ponižavanju i vređanju reprezentativnih sindikata 11.04.2013. godine, a zato će koristiti sva zakonska pravna sredstva radi poništaja Rešenja o eventualnoj reprezentativnosti Sindikata rudara Srbije:

 1. 1.      Zahtev Odboru za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i Udruženja poslodavaca za PONIŠTAJ rešenja o reprezentativnosti Sindikata rudara Srbije;
 2. 2.      Žalbu ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike na odluku Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti;
 3. 3.      Tužbu  Upravnom sudu protiv ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike.

SO SSSS Topionica Bor na zahtev SO SSMS RBB BOR pružiće svu moguću traženu pomoć da na legalan i legitiman način povrati svoj položaj, mesto i ulogu i reprezentativnost koje su joj PROTIVZAKONITO ODUZETE i pozvaće sve reprezentativne sindikate i nereprezentativne sindikate, RTB-a, TIR-a, RBM-a NA OPŠTU SOLIDARNOST SA SO SSMS RBB BOR, A NA OPŠTI BOJKOT Sindikata rudara Srbije.

SO SSSS Topionica Bor NE PRIHVATA I NEĆE PRIHVATITI da u ime yaposlenih direktori poslodavaca osnivaju svoje sindikate radi zaštite svojih interesa. Poslodavci se udružuju u Udruženja poslodavaca, ZAPOSLENI U SINDIKATE (SVAKO SHODNO SVOM INTERESU).

Obratite pažnju na odredbe čl. 137, 152, 171. I 359. KZRS i da li u Vašim radnjama ima elemenata ovih krivičnih dela.

SO SSS Topionica Bor

predsednik, Vasilije Ševčenko

Share

5 thoughts on “Topionica RTB Bor: Sindikat rudara je patuljast, Samostalni sindikat je uvređen i ponižen!

 1. BRAVOOOOOOOO MAJSTORE,NAJEBITE IM SE MAJKE JEDNOM ZA SVA VREMENA,I ONOM EKREMU KOJI JE ODLETEO NA METLI DA SE ZAMO UČLANI ,JEBO GA B….. I ON NJEGA,A ŠTA ĆE SADA KADA SE OČEKUJU HAPŠENJA JOŠ DESETAK LICA,JEBIGA LONAC SA MEDOM JE IZGLEDA BIO SVADBARSKI,PA SU SVI MUVALI PRSTE,ALI IMA MESTA U TURISTIČKOM ZAJEČARU ZA SVE,GOSPODO DIREKTORI PONESITE ŠTAPOVE ZA PECANJE ,TIMOK JE BLIZU PA I DALJE PEVAJTE ;;NEMOŽE NAM NIKO NIŠTA;;PS I SOMBREBO ,BIĆE VRUĆINA KADA OKOPAVATE KUKURUZ……

 2. Инзванредно предавање господине Шевченко!
  Ја се баш не разумем у ту проблематику али вероватно је то тако како кажете, знајући лик и недела индивидуе којој се обраћате!
  Боже опрости му , не мисли он својом

 3. NE MOGU DA ODOLIM A DA NENAPIŠEM GDE JE OVAJ EXPERT PRAVA STUDIRAO,NEŠTO SE MISLIM I PADE MI NAPAMET,DA NIJE KUPIO DIPLOMU NA KOSOVU-MALO SKUPLJE BEZ PROPITIVANJA,JER DA SU GA PROPITIVALI PLATIO BI JE JEFTINIJE,IPAK JE TO BILO BEZ PROPITIVANJA,ALO BRE DA JE NISI KUPIO U UGANDI,SOMALIJI,ČADU,NIGERIJI-TUPČO JEDAN NEOPEVANI,I TI SE RAZUMEŠ U PRAVA KAO MARICA U KRIVU PA..U-BRUKO JEDNA-PAPUČARU,IDI KOD EKREMA I SKINI GAĆE DA TE J..E,A MOŽDA TI DA I VEĆU STIMULACIJU,;;SVETI VASILIJE NEKA TI U SVEMU OVOME POMOGNE I SINDIKAT NEZAVISNOST I SAMOSTALNI,AKO TREBA DA IZAĐEMO NA ULICU,IZAĆIĆEMO,JEBEM TI VIŠE OVU TIRANIJU….

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !