);

Ekoagenda: Poslednje upozorenje direktoru TIR-a Bor

Bor, 15. april

Slavisa Karabasevic

U više navrata obratili  smo se vama zahtevom da zbog prevelikih i učestalih aerozagađenja iz topiničkih  dimnjaka, topioničkih agregata i Fabrike  za proizvodnju sumporne kiseline zbog kojih  su stradale  poljoprivredne kulture i pčele i pri čemu je narušeno zdravlje građana,  poštujete u potpunosti akcioni plan za smanjenje zagađenja iz topioničkih agregata. Iz tih agregata se ispušta dim koji čine primese sumpordioksida, suportrioksida,  pare jedinjenja i čestice kancerogenih elemenata arsena, nikla, kadmijuma, olova, bakra, žive, cinka i skoro celog periodnog sistema elemenata. Ignorišete više od godinu dana  dogovor sa ministarstvom Energetike razvoja i  zaštite životne sredine  da pošaljete komisiju za procenu štete na pčelinjacima  u rejonima Krivelj, Bučje i Brezonik  Bare i pored upozorenja republičkog inspektora  za zaštitu životne sredine Dušana Kukolja.

Ovo je zadnje upozorenje i zahtev Vama, odgovornom licu  u TIR-u, društveno odgovorne kompanije  čija je obaveza da po Zakonu o zaštiti životne sredine nadoknađuje pričinjenu štetu nastalu zbog nepoštovanja akcionog plana za smanjenje  aero zagađenja, to je dato u izveštaju Ministarstva zaštite životne sredine br.214-501-96/2013-06 od 28.3.2013.godine, i potrebno je da pošaljete stalno formiranu  komisijuza procenu šzete  do završetka modernizacije topionice. Upozoravamo vas da ste suprotno Akcionom planu za smanjene zagađenja zaustavili Fabriku sumporne kiseline 14 dana a topionica je sve vreme izbacivala celokupan otrov na grad i okolinu pričinjavajući nendadoknadivu štetu zdravlju građana Opštine Bor i ogromnu štetu čovekovoj okolini.

Rok za ispunjenje vaših obaveza je sedam dana ,u suprotnom angažovaćemo advokata radi utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti  po ovom pitanju i podnošenja iste.

Odbor ekološkog saveza Ekoagenda 7/1935 za Brezonik,

 predsednik Slaviša Karabašević

Share

One thought on “Ekoagenda: Poslednje upozorenje direktoru TIR-a Bor”

  1. lepo ja kažem da treba da im se n……e majke govnjivom motkom,a jedan EKREM vas zavlači

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !