);

NDNV: Ozbiljno ugrožene medijske slobode

Beograd, 15. april

Izvor: NUNS, NDNV

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazuje da su medijske slobode u Vojvodini i celoj Srbiji ozbiljno ugrožene i da novinarstvo doživljava profesionalni sunovrat kakav nije viđen od devedesetih godina prošlog veka.

To je naročito vidljivo kada je reč o izveštavanjima o aktuelnim zbivanjima u Vojvodini. U tim izveštajima sve vrvi od nacionalističke propagande, poluistina, laži i falsifikata.

NDNV smatra da je ovaj trend problematičan ne samo za medijske slobode i demokratske procese već da može i ozbiljno ugroziti bezbednost građana Vojvodine i prouzrokovati duboku krizu u kojoj probleme više neće biti moguće rešavati u institucijama sistema. Podsećamo na to kakvu su sramnu ulogu mediji imali u pripremi i realizaciji ratova devedesetih godina, kada su produkovali „neprijatelje“ i „izdajnike“ pretvarajući ih u metu za odstrel. Nažalost, izveštavanje o Vojvodini danas u većini medija podseća na te mračne godine.

NDNV ističe da su sve političke nomenklature u Srbiji sprečavale razvoj profesionalnog i nezavisnog novinarstva, posmatrajući medije isključivo kao sredstvo za vlastitu promociju i propagandu. To je dovelo do toga da onaj ko drži „dizgine vlasti“ – ima skoro potpunu kontrolu nad medijskom sferom. Koliko je to opasno, vidimo po ovome što se danas dešava, kada kontrolu preuzmu oni koji su živeli i žive od prozvodnje krize i stvaranja neprijatelja.

Novosadski „Dnevnik“ je samo jedan od primera političkog pritiska i propagandnog izveštavanja. Ovim listom praktično rukovodi osoba čije se ime ne nalazi u impresumu, koja ima nezvaničnu funkciju političkog komesara i onemogućava urednicima i novinarima da rade svoj posao. Verujemo da će novinari „Dnevnika“ ustati u odbranu profesije i odupreti se ovim pritiscima.

NDNV će o udarima na medijske slobode i događajima u „Dnevniku“ obavestiti međunarodne medijske i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !